Mass-media poloneză, inclusiv publicaţii, servicii de ştiri web şi posturi de radio renumite, au făcut apel la marile companii de tehnologie să blocheze conturile şi paginile legate de propaganda guvernului rus, în timp ce Rusia continuă războiul din Ucraina, relatează EurActiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul vizează publicaţiile controlate de guvernul rus, destinate publicului internaţional, precum agenţia de ştiri Sputnik sau postul RT TV, cunoscut anterior sub numele de Russia Today.

„De ani de zile, Kremlinul a desfăşurat activităţi de dezinformare. […] Ne pare rău să spunem că giganţii tehnologici au devenit un aliat neintenţionat al Rusiei în acest război, oferind maşinii de propagandă ruse o platformă pentru a-şi desfăşura activitatea de pe reţelele sociale”, se precizează în apelul mass-mediei poloneze. Apelul comun a unit mass-media care avea legături cu diverse facţiuni politice din Polonia şi a comasat mai multe puncte de vedere. Printre semnatari se numără atât revista pro-guvernamentală Sieci, cât şi principalul cotidian liberal Gazeta Wyborcza, care este adesea criticat de coaliţia de la putere. Guvernul polonez a lansat anterior un apel similar. Janusz Cieszyński, secretar de stat şi plenipotenţiar al guvernului pentru securitate cibernetică, a cerut pe Facebook, Twitter şi YouTube să blocheze canalele ruseşti de dezinformare. Google a răspuns apelului, blocând unele conturi prin care se realiza propaganda rusă. „Echipele noastre rămân pregătite să ia măsuri suplimentare”, a declarat Marta Poślad, Director, CEE & Transatlantic Public Policy la Google, citată de site-ul de ştiri CyberDefence24.pl.

Între timp, ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional, Piotr Gliński, a susţinut apelul omologul ucrainean, Oleksandr Tkachenko, de a impune sancţiuni sectorului cultural rus şi de a restrânge activitatea culturală a Rusiei pe scena internaţională. Gliński, Tkachenko şi ministrul culturii lituanian, Simonas Kairys, au semnat luni o declaraţie comună, în care şi-au exprimat eforturile de a exclude Rusia din organizaţiile, comitetele şi programele culturale internaţionale. Potrivit celor trei miniştri, cultura este subordonată politicii în Rusia şi serveşte drept propagandă politică, aşadar, este necesar să se restricţioneze accesul acesteia la publicitatea internaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.