Scufundătorul canadian Sean Smyrichinsky a găsit un obiect misterios pe fundul Oceanului Pacific despre care a crezut că ar putea fi un OZN, însă care se pare că ar putea să fie de fapt o bombă nucleară ce a fost dată dispărută în urma prăbuşirii unui avion militar american în 1950, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marina Regală canadiană se pregăteşte să-şi trimită una dintre navele de război, luna aceasta, să facă investigaţii în legătură cu obiectul găsit de  scufundător în apele Pacificului, în largul coastelor provinciei Columbia Britanică (vest).

Sean Smyrichinsky a declarat pentru CBC News că a găsit straniul obiect în timpul unei scufundări lângă Insula Banks din arhipelagul Haida Gwaii.

"Arăta ca o chiflă tăiată pe jumătate şi în jurul căreia erau nişte bile tăiate în ea, mulate în ea (...). A fost cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut vreodată", a declarat el într-un interviu pentru emisiunea CBC Daybreak North.

Smyrichinsky s-a gândit iniţial că a dat peste un obiect extraterestru.

"Când am ieşit la suprafaţă, le-am spus celor din echipajul meu «Doamne, am găsit un OZN!»", a declarat el.

Însă se pare că Smyrichinsky a descoperit un obiect pământean, dacă nu cumva sinistru, şi anume o bombă nucleară de mult peirdută, dar fără focos nuclear.

Când Smyrichinsky a început să întrebe scufundători veterani despre posibilele origini ale straniului obiect, i s-a spus povestea unui Convair B-36B, un bombardier al Forţelor Aeriene americane, care se ducea din Texas în Alaska, dar care s-a prăbuşit în 1950 la nord de coastele Columbiei Britanice.

Smyrichinsky a descoperit mai târziu că bombardierul ar fi transportat o bombă nucleară, de tip Mark IV, care nu a fost găsită după prăbuşirea avionului.

Imediat ce a căutat pe Google imagini cu Mark IV, asemănarea cu obiectul pe care l-a văzut pe fundul oceanului a fost evidentă, a declarat el.

"Era clar o piesă care semăna foarte mult cu ceea ce am văzut, un cerc mare cu aceste bile", a declarat Smyrichinsky. "Nu-aveam habar că o bombă nucleară conţine toate aceste bile mari, mai mari decât o minge de baschet", a adăugat el.

Bombardierul de tip Convair B-36B s-a prăbuşit la aproximativ 50 de mile marine (81 de kilometri) sud de locul unde a găsit obiectul, a spus Smyrichinsky.

"Acesta este lucrul care m-a făcut să mă gândesc «uau, am fost exact în zona respectivă şi pare să arate ca o bucată din lucrul acela, n-are ce să fie altceva. Ce altceva să fie?»", a spus el.

Greg Menzies, un purtător de cuvânt al Marinei Regale canadiene a declarat pentru DPA că experţi militari canadieni colaborează strâns cu colegi de-ai lor americani pentru a stabili cu exactitate ce este obiectul respectiv.

Marina intenţionează să trimită HMCS Yellowknife, o navă de apărare a coastei, în a treia săptămână a lui noiembrie, să efectueze o investigaţie. Iar militarii îl vor lua pe Smyrichinsky cu ei, pentru ca să le arate locul respectiv.

Nava va aduce cu ea un mic vehicul acţionat de la distanţă (ROV) care poate fotografia şi filma obiecte de pe fundul oceanului, a precizat Menzies.

"Ceea ce vom mai face este să îmbarcăm o mică echipă de scufundători din cadrul Flotei de la Oceanul Pacific, care sunt foarte experimentaţi în operarea acestui tip de echipament, iar ei vor furniza expertiza în vederea stabilirii a ceea ce este obiectul, atunci când îl vor găsi", a adăugat Menzies.

În baza informaţiilor furnizate de forţele armate americane, obiectul respectiv provine de la prăbuşirea bombardierului B-36B în 1950, însă înregistrări de arhivă arată că bomba pierdută era o capsulă falsă, ci nu o armă nucleară care să reprezinte un pericol pentru mediu, potrivit lui Menzies.

"În acest stadiu pot să vă spun că nu există material nuclear în acest obiect şi că ni s-a confirmat că, de fapt, este o capsulă falsă", a declarat Menzies.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.