Patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziţionate, marţi, în apele de la est de Taiwan în desfăşurări ”de rutină”, în contextul în care preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, ar putea întreprinde o vizită în Taipei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portavionul american USS Ronald Reagan a tranzitat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent în Marea Filipinelor, la est de Taiwan şi Filipine şi la sud de Japonia, a confirmat, marţi, un oficial al Marinei SUA.

Portavionul Reagan, cu sediul în Japonia, operează cu un crucişător cu rachete ghidate, USS Antietam, şi cu un distrugător, USS Higgins.

”Deşi sunt capabile (n.r. portavioanele) să răspundă în orice eventualitate, acestea sunt implementări normale, de rutină”, a spus oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului. Oficialul a adăugat că nu au putut comenta locaţiile precise.

Oficialul Marinei americane a declarat că nava de asalt amfibie USS Tripoli se află şi ea în zonă, ca parte a unei desfăşurări în regiune care a început la începutul lunii mai.

Pelosi, un vechi critic al Chinei, ar urma să sosească în Taipei în cursul zilei de marţi, în contextul în care Statele Unite au precizat că nu vor fi intimidate de ”etalarea forţei militare” chineze în timpul vizitei.

Confirmarea desfăşurărilor vine pe măsură ce apar semne de activitate militară de ambele maluri ale strâmtorii Taiwan înaintea vizitei lui Pelosi.

Pe lângă avioanele chineze care zboară în apropiere de linia mediană ce desparte calea navigabilă marţi dimineaţă, mai multe nave de război chineze sunt poziţionate aproape de linia de demarcaţie neoficială încă de luni, a declarat o sursă informată pe această temă.

Sursa citată a mai menţionat că atât navele de război, cât şi aeronavele chineze au ”strâns” linia mediană marţi dimineaţă, o mişcare neobişnuită pe care sursa a descris-o ca fiind ”foarte provocatoare”.

Aeronava chineză a efectuat în mod repetat mişcări tactice de ”atingere” pentru scurt timp a liniei mediane şi de întoarcere spre cealaltă parte a strâmtorii marţi dimineaţă, în timp ce aeronavele taiwaneze aşteptau în apropiere.

Nicio aeronavă a ambelor părţi nu traversează în mod normal linia mediană.

Ministerul taiwanez Apărării a anunţat, marţi, că este la curent cu activităţile militare din apropierea Taiwanului şi că va trimite în mod corespunzător forţe ca reacţie la ”ameninţările inamice”, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul cresc.

Ministerul şi-a ”întărit” nivelul de vigilenţă în luptă de marţi dimineaţa până joi la prânz, a relatat, marţi, agenţia oficială de presă locală, citând surse neidentificate.

În oraşul Xiamen din sud-estul Chinei, care se află vizavi de Taiwan şi care are o mare prezenţă militară, locuitorii au observat vehicule blindate în mişcare şi au postat imagini online.

De săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a desfăşurat diverse exerciţii, inclusiv exerciţii de incendii live, în China de Sud, Marea Galbenă şi Marea Bohan.

Unii analişti militari regionali spun că desfăşurarea sporită într-un moment de tensiune creşte riscul accidentelor, chiar dacă nicio parte nu doreşte un conflict real.



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.