Un juriu britanic din Old Bailey l-a găsit vinovat miercuri după-amiază pe extremistul Thomas Mair pentru uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox cu o săptămână înainte de referendumul crucial pentru Brexit. Laburista Jo Cox făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE în propria circumscripţie electorală din Yorkshire, atunci când a fost atacată pe stradă de Mair, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se pare că juraţii au deliberat timp de 90 de minute înainte de a-l declara vinovat pe extremistul britanic, care nu a arătat nicio emoţie în timpul citirii verdictului.

Laburista Jo Cox a fost împuşcată de trei ori şi înjunghiată în repetate rânduri în localitatea Birstall, Yorkshire. Autorităţile l-au arestat imediat după incident pe Thomas Mair. Procurorii britanici au stabilit că suspectul, în vârstă de 53 de ani, era un simpatizant al grupărilor de extremă dreapta, precum şi a asasinatelor politice.

Mair a atacat-o pe laburistă în plină zi, în timp ce aceasta se îndrepta spre o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu alegătorii din propria circumscripţie electorală. În timpul atacatului, suspectul a strigat ”asta este pentru Marea Britanie”.

Thomas Mair a locuit în circumscripţia electorală a parlamentarei laburiste timp de câteva decenii, iar acum neagă toate acuzaţiile de omor.

Mair a refuzat în luna octombrie să-şi recunoască vinovăţia în schimbul unei pedepse reduse şi s-a declarat nevinovat în faţa instanţei.

Săptămâna trecută, procurorii au anunţat în instanţă că suspectul avea asupra sa în momentul arestării o armă, un cuţit, precum şi manifest privind referendumul pentru Brexit, care a fost realizat de campania ”Puternici în Europa”.

Cei doi poliţişti care l-au arestat pe extremist au declarat în faţa instanţei că suspectul şi-a ridicat mâinele în aer şi a recunoscut că el este persoana căutată.

Extremistul Thomas Mair a declarat autorităţilor britanice, la puţin timp după arestarea sa, că este un ”activist politic” pentră că a uciş-o pe parlamentara laburistă Jo Cox.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.