Ministrul britanic de externe David Cameron şi omologul german Annalena Baerbock au declarat că "este urgentă necesitatea" unei "încetări durabile a focului" în Gaza, precizând totodată că nu cer o încetare a focului acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi miniştri scriu într-un articol comun din cotidianul britanic Sunday Times că "prea mulţi civili au fost ucişi" în conflict şi notează: "Trebuie să facem tot ce putem pentru a deschide calea către o încetare a focului durabilă, care să ducă la o pace durabilă". Cu cât mai repede va veni, cu atât mai bine - nevoia este urgentă", scriu ei.

"Dar să fim clari", continuă ei. "Nu credem că a face apel chiar acum la o încetare generală şi imediată a focului, sperând ca aceasta să devină cumva permanentă, este calea de urmat. Să nu ignorăm motivul pentru care Israelul este forţat să se apere: Hamas a atacat în mod barbar Israelul şi încă lansează rachete pentru a ucide cetăţeni israelieni în fiecare zi. Hamas trebuie să depună armele", spun cei doi.

La câteva zile după ce Adunarea Generală a ONU a votat cu o majoritate covârşitoare pentru o încetare imediată a focului, într-o rezoluţie care nu a menţionat Hamas, cei doi miniştri de externe recunosc că mulţi alţii au cerut încetarea imediată a luptelor. "Ştim că mulţi din regiune şi nu numai au cerut o încetare imediată a focului. Recunoaştem ce motivează aceste apeluri sincere", scriu ei.

"Este o reacţie de înţeles la o suferinţă atât de intensă şi împărtăşim părerea că acest conflict nu se poate prelungi la nesfârşit. Acesta este motivul pentru care am sprijinit recentele pauze umanitare", spun cei doi.



Marea Britanie şi Germania s-au abţinut la votul neobligatoriu din 12 decembrie al Adunării Generale, care a trecut cu 153-10.

"Toţi cei care doresc să pună capăt suferinţei trebuie să lucreze împreună la o soluţie care să asigure securitatea pe termen lung pentru ambele popoare", au declarat Cameron şi Baerbock, afirmându-şi sprijinul pe termen lung pentru o soluţie cu două state.

"Creşterea extremismului este o ameninţare pentru noi toţi, nu doar pentru israelieni şi palestinieni. O soluţie bazată pe două state necesită ca ambele părţi să se simtă în siguranţă trăind una lângă cealaltă."

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.