Marea Britanie a decis, marţi, sancţionarea a cinci bănci ruseşti şi a trei oligarhi „foarte apropiaţi” Rusiei, ca urmare a recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, informează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sancţiunile vizează Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank, a anunţat, marţi, premierul britanic, Boris Johnson, într-un discurs în Camera Comunelor.
Activele din Marea Britanie ale lui Boris Rotenberg, Igor Rotenberg şi Gennady Timchenko vor fi îngheţate. De asemenea, celor trei li se va interzice intrarea în ţară şi nu vor avea voie să încheie afaceri cu persoane fizice şi entităţi britanice, fiind persoane „foarte apropiate” Kremlinului, a mai precizat Johnson. 
Boris Rotenberg este un om de afaceri rus şi coproprietar al grupului SGM, cea mai mare firmă de construcţii de conducte de gaze din Rusia. Nepotul său, Igor Rotenberg, este acţionarul majoritar al Gazprom Drilling, iar Gennady  Timchenko este fondatorul grupului de investiţii private, Volga Group, care se concentrează pe active de energie, transport şi infrastructură.
Guvernul Regatului Unit va impune măsuri mai dure ulterior, în cazul în care Rusia îşi intensifică agresiunea împotriva Ucrainei, a mai menţionat Johnson. Premierul britanic l-a acuzat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că doreşte „distrugerea unui vecin paşnic”.
Johnson a descris discursul lui Putin de luni drept „provocator” şi plin de „acuzaţii false” împotriva Ucrainei. Desfăşurarea de trupe ruseşti în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei „echivalează cu o invazie reînnoită”, a adăugat el.
„Acum ar trebui să ne pregătim pentru cele mai rele etape posibile ale planului lui Putin”, a mai avertizat Johnson. 
„Vom continua să căutăm o soluţie diplomatică până în ultimul moment posibil. Însă trebuie să ne confruntăm cu posibilitatea ca niciunul dintre mesajele noastre să nu fi fost ascultat şi că Putin este hotărât să continue subjugarea şi torturarea Ucrainei”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.