Marea Britanie a anunţat, miercuri, că nu se va abţine să adopte măsurile necesare în vederea rezolvării disputelor comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, în contextul în care Uniunea Europeană a propus rezolvarea acestui impas, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Londra şi Bruxelles-ul încearcă de luni de zile să găsească o soluţie cu privire la Protocolul nord-irlandez, un acord pe care Marea Britanie l-a încheiat înainte de a părăsi Uniunea Europeană, iar în prezent imposibil de pus în practică.

Acordul în vigoare a creat o frontieră vamală maritimă între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit pentru a păstra frontiera terestră a Londrei deschisă cu statul membru UE, Irlanda.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat, miercuri, că propunerile Uniunii Europene de a reconfigura controalele asupra mărfurilor care circulă între Marea Britanie şi Irlanda de Nord nu au reuşit să abordeze dilema principală, iar ”în unele privinţe, ar fi un pas în spate”.

”Preţurile au crescut, comerţul este foarte afectat, iar oamenii din Irlanda de Nord sunt supuşi unor legi şi impozite diferite decât cele de peste Marea Irlandei, situaţie care a rezultat în lipsa unui executiv şi care reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii”, a mai subliniat ea.

”Răspunsul nu poate fi reprezentat de mai multe controale, documente şi disfuncţionalităţi. Preferinţa noastră a fost întotdeauna o soluţie negociată, însă nu ne vom abţine de la adoptarea unor măsuri menite să stabilizeze situaţia din Irlanda de Nord dacă nu pot fi găsite soluţii”, a mai afirmat Truss.

Marea Britanie doreşte o revizuire completă a Protocolului nord-irlandez, iar în acest sens a sugerat posibilitatea de a suspenda unilateral o parte a Protocolului în cazul în care nu se poate ajunge la un nou acord. Această mişcare ar putea duce la suspendarea unui acord de liber schimb pe fondul unei inflaţii în creştere şi a avertismentelor alarmante referitoare la o potenţială recesiune a economiei britanice anul acesta.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat, miercuri, că tratatul internaţional nu este pregătit pentru renegociere.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.