Cea mai mare grevă a angajaţilor sistemului feroviar britanic din ultimii treizeci de ani continuă. Angajaţii cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune. Aproximativ 20% din servicii funcţionează în zilele de grevă şi se preconizează că situaţia va afecta mii de navetişti, relatează Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima zi a grevelor a avut loc marţi, iar noi greve se desfăşoară joi, 23 iunie, şi sâmbătă, 25 iunie.

Sindicatele RMT şi Unite au participat, de asemenea, la o acţiune industrială care a afectat marţi metroul londonez.

Compania feroviară Network Rail a avertizat că aceste acţiuni vor cauza şase zile de întreruperi din cauza efectului de domino de sistare a serviciilor în zilele intermediare.

Care sunt cauzele?

Secretarul general al sindicatului RMT, Mick Lynch, a declarat că au avut loc mii de disponibilizări în reţelele feroviare, iar angajaţii se confruntă cu creşteri salariale sub nivelul inflaţiei.

”Sursa acestor dispute este decizia Guvernului conservator de a reduce finanţarea cu 4 miliarde de lire sterline din sistemele noastre de transport”, a subliniat el.

Care este poziţia Guvernului britanic?

Guvernul a cerut sindicatelor să renunţe la acţiune.

Guvernul a oferit un angajament în valoare de 16 miliarde de lire sterline pentru funcţionarea căile ferate britanice pe tot parcursul pandemiei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Transport. El a mai precizat că Guvernul britanic s-a asigurat că niciun angajat nu şi-a pierdut locul de muncă.

Ce trenuri circulă?

Greva la care iau parte zeci de mii de angajaţi ai sistemului feroviar britanic va afecta milioane de navetişti, precum şi serviciile în cea mai mare parte a săptămânii.

Doar jumătate din reţeaua feroviară a Marii Britanii va fi deschisă în zilele în care au loc grevele, cu aproximativ 20% din servicii vor fi puse în funcţiune, potrivit Network Rail.

Liniile vor fi deschise între orele 7.30 şi 18.30, astfel, programul va începe mai târziu şi se va încheia mai devreme decât în mod normal.

În zilele dintre greve - 22 şi 26 iunie - 60% din servicii vor funcţiona.

Călătorii pot primi o rambursare?

Călătorii vor primi o rambursare în cazul anulărilor, întârzierilor sau reprogramărilor, însă ”nu mai mult de 10 lire sterline”, potrivit Network Rail.

Majoritatea companiilor feroviare fac parte dintr-o schemă numită Delay Repay, care oferă dreptul legal la 25% din costul unei singure călătorii în cazul în care există întârzieri între 15 şi 29 de minute.

Guvernul a menţionat că personale cu abonamente vor putea solicita rambursări complete în zilele de grevă - o schemă mai generoasă decât de obicei.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.