Aeroportul Gatwick din Marea Britanie, al doilea ca mărime din ţară, rămâne închis şi vineri dimineaţa după ce traficul a fost blocat din cauza unor drone depistate deasupra pistelor, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de mii de pasageri sunt blocaţi din cauza închiderii aeroportului.

Vineri dimineaţa, Gatwick a informat că lucrează cu companiile aeriene şi controlorii de trafic aerian pentru a permite un număr limitat de zboruri în următoarele ore, dar a sfătuit pasagerii să verificr programul înainte să călătorească.

Directorul de operaţiuni al aeroportului, Chris Woodroofe, a declarat că zborurile a 120.000 de pasageri au fost perturbate de incident, vineri adăugându-se şi mai multe persoane afectate.

Joi spre vineri noaptea poliţia a informat că o dronă a fost văzută de 50 de ori în ultimele 24 de ore de când a fost închisă prima oară pista. Restricţiile de zbor noaptea au fost ridicate la alte aeroporturi pentru ca „mai multe avioane să poată să intre şi să iasă din ţară”, a informat Chris Grayling, Secretarul Transporturilor.

„Este un incident în desfăşurare serios în care au fost folosite drone pentru a determina închiderea unui aeroport internaţional major. Oamenii care au fost implicaţi ar trebui să primească pedepeapsa maximă. Guvernul face tot ce poate pentru a susţine poliţia din Sussex”, a declarat el.

Doborârea dronei a fost luată în considerare după ce alte strategii au eşuat.

O întâlnire de urgenţă a guvernului britanic a fost convocată pentru a se decide asupra unui răspuns privind această criză iar aeroportul a avertizat că incidentul ar putea provoca noi anulări vineri.

Cel puţin două drone, descrise de autorităţi ca fiind „substanţiale”,  „comerciale” şi „industriale” au fost depistate în repetate rânduri de staff-ul aeroportului începând cu miercuri spre joi noaptea.

Poliţia din Sussex consideră că incidentul a fost provocat intenţionat, fiind o încercare de a afecta operaţiunile aeroportului, însă cel mai probabil nu este un act terorist.

„Nu ştim care sunt specificaţiile tehnice ale dronei. Presupunerea noastră este că ar fi vorba de un dispozitiv mai mare decât ce ai putea cumpăra online, este posibil să fi fost modificat şi adaptat. Ne folosim de imaginile camerelor de supraveghere pentru a identifica modelul”, a declarat detectivul Jason Tingley de la poliţia din Sussex.

Justin Burtenshaw, comandantul poliţiei de la Gatwick, a declarat că cu cât drona este mai mare, cu atât creşte distanţa de la care ar putea fi controlată: „De fiecare dată când ne apropiem, drona dispare”.

Mai mulţi politicieni şi entităţi din aviaţie au cerut legi mai stricte privind dronele după acest incident, în care 800 de zboruri au fost anulate până miercuri seara. Joi dimineaţă la ora locală 3:01 pista s-a redeschis, însă a fost închisă din nou după 45 de minute după ce au fost depistate din nou drone.

Deocamdată nu este clar că programul va reveni la normal, unele zboruri fiind redirecţionate către destinaţii îndepărtate precum Paris sau Amsterdam. Ryanair a comunicat că toate zborurile sale care implică Gatwick de vineri fost redirecţionate către Stansted.

EasyJet, compania care operează aproape jumătate din zborurile de pe Gatwick, a anunţat că a anulat toate zborurile de joi şi a avertizat pasagerii să nu călătorească către Gatwick vineri fără a verifica programul zborurilor, adăugând că nu există informaţii cu privire la redeschiderea aeroportului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.