Peste 46,5 milioane de britanici au fost chemaţi joi la urne pentru a vota într-un referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii, dar şi pentru blocul comunitar. Primele date centralizate indică o prezenţă la vot masivă, după ce 72,1% din alegătorii britanici înregistraţi au votat în 200 de circumscripţii electorale, din cele 382 existente, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele sondaje ale nopţii indicau o victorie a taberei pro-UE, inclusiv sondajul celor de la YouGov, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai precise. După numărarea voturilor din 31 din cele 382 de circumscripţii, tabăra pro-Brexit conduce cu un avans de şapte puncte procentuale, reuşind să adune 53,5% din preferinţele alegătorilor.

De asemenea, casele de pariuri arată că probabilitatea ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar a crescut până la 63%.

Victorii importante au fost obţinute de tabăra pro-Brexit în Swansea, Middlesborough, Sunderland, Hartlepool şi Flintshire.

La începutul nopţii, cei de la YouGov au indicat un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra pro-UE, care a reuşit să obţină 54% din preferinţele alegătorilor britanici.

Estimările Ipsos Mori indicau un avans mult mai considerabil pentru pro-europeni, care s-au situat departe de marja de eroare.

Un număr record de 46,5 milioane de cetăţeni britanici au fost chemaţi la urne începând cu ora locală 7.00 (9.00 ora României)

Miza referendumului britanic este una colosală, iar în cursul acestei zile mai mulţi lideri europeni de stat au intervenit pentru ultima oară pentru a le cere britanicilor să aleagă un viitor alături de blocul comunitar. De asemenea, politicienii britanici din cele două tabere au declarat că se aşteaptă la o victorie clară.

Între timp, laburiştii avertizează că există o divergenţă mare în scrutinul care a avut una dintre cele mai mari prezenţe de vot din ultimii ani. Astfel, districtele pro-UE înregistrează rezultate peste aşteptări pentru rămânerea în UE, acelaşi lucru se întâmplă şi în bastioanele euroscepticilor britanici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.