Filipinele acuză Paza de Coastă chineză că a tras cu tunuri cu apă în nave filipineze, în ape contestate ale Mării Chinei de Sud, şi l-au convocat pe ambasadorul chinez luni denunţând acţiuni ”ilegale” şi ”periculoase”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul nostru însărcinat cu Afaceri Externe l-a convocat pe amabsadorul (chinez) Huang azi (luni) şi i-a remis o notă verbală care conţine imagini şi înregistrări video cu ceea ce s-a întâmplat, iar noi aşteptăm un răspuns”, a declarat presei preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr.

Manila a acuzat duminică Paza de Coastă chineză de faptul că a tras cu tunul cu apă în nace filipineze la Marea Chinei de Sud şi a catalogat aceste acţiuni drept ”ilegale” şi ”periculoase”.

China a răspuns că a luat ”măsurile necesare” împotriva unor nave filipineze pe care le acuză că au intrat ”ilegal” în ape chineze.

Beijingul revendică aproape toată Matrea Chinei de Sud, în pofida pretenţiilor Filipinelor, Vietnamului sau Malaysiei şi sfidează o hotărâre internaţională din 2016 în defavoarea pretenţiilor teritoriale chineze.

”Poziţia Chinei, beinînţeles, este să spună «este a noastră, deci o apărăm», iar noi, la rândul nostru, spunem «nu, este a noastră, deci noi o apărărm». Zona despre care discutăm devine, astfel, o zonă gri”, declară Ferdinand Marcos.

Preşedintele filipinez insistă, de când a ajuns la putere, în iunie 2022, asupra faptului că nu va permite Chinei să calce în picioare drepturile Filipinelor pe mare şi s-a apropiat de Statele Unite.

CONDAMNĂRI ÎN OCCIDENT

Potrivit Pazei de Coastă filipineze, incidentul a avut loc sâmbătă, în timpul ce escorta nave care transportau material destinat personalului militar filipinez staţionat pe Second Thomas, un atol care face parte din Insulele Spratleys.

”Paza de Coastă filipineză condamnă ferm manevre periculoase ale pazei de Coartă chineze şi folosirea ilegală a unor tunuri cu apă împotriva unor nave” ale Pazei de Coastă filipineze, denun ţă aceasta.

Forţele armate filipineze au acuzat paza de Coastă chineză de ”blocarea şi bombardarea cu apă” a unei nave de aprovizionare pe care au închisiat-o.

Din cauza acestor manevre ”excesive şi ofensive”, o a doua navă închiriată nu a putut să-şi descarce încărcătura destinată unei operaţiuni de rutină de rotire a trupelor, a precizat un purtător de cuvânt militar filipinez, colonelul Medel Aguilar.

”Îndemnăm Paza de Coastă chineză şi Comisia Militară Centrală să acţioneze cu prudenţă şi să dea dovadă de responsabilitate în acţiunile lor, pentru a evita erori de calcul şi accidente care pun în pericol viaţa oamenilor”, a subliniat el.

La Beijing, un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă chineze, Gan Yu a acuzat că ”două nave de reparaţii şi două nave aparţinând pazei de Coastă filipineze au pătruns ilegal în apele (...) insulelor chineze Nansha”, numele mandatin al Insulelor Spratleys.

China a ”pus în aplicare măsurile necesare, conform legii, şi a oprit nave filipineze care transportau materiale de construcţie ilegale”, a precizat el.

Ministerul filipinez de Externe a replicat că manila ”îşi exercită dreptul suveran” pe acest atol, situat în zona economică exclusivă filipineză.

Departamentul de Stat american a condamnat acţiuni ”periculoase” ale Chinei şi a denunţat ”miliţii maritime” chineze.

Ambasadele Marii Britanii, Australiei şi Uniunii Europene (UE) şi-au exprimat îngrijorarea.

Misiunea canadiană în Filipine a condamnat intervenţia chineză drept ”periculoasă şi provocatoare”, iar reprezentantul Japoniei a catalogat acest incident drept ”complet inacceptabil”.

Manila se plânge de o supraveghere a navelor filipineze de patrulare în apele contestate sau de o blocare a acestora de către Paza de Coastă chineză sau nave ale marinei chineze.

Incidentul de sâmbătă este primul de acest fel din noiembrie 2021, cân Paza de Coastă chineză a folosit tunuri cu apă împotriva unei misiuni filipineze de aprovizionare a Second Thomas.

TENSIUNI

Manila şi Beijingul au de mult timp diferende la Marea Chinei de Sud.

Fostul preşedintel filipinez Rodrigo Duterte era reticent, însă, să-şi critice puternicul vecin.

Tensiunile între Manila şi Beijing s-au exacerbat la începutul anului, după ce o nază aparţinând Pazei de Coastă chineze a folosit un laser de tip militar împotriva unui vas aparţinând Pazei de Coastă filipineze în apropierea atolului Second Thomas.

După ce China a cupat Reciful Mischief, la mijlocul anilor '90, Filipinele au eşuat o navă de război dezafectată pe un banc de nisip din apropiere, pentru a-şi safirma revendicările teritoriale.

Membri au Marinei filipineze au fost staţionaţi pe banc.

Atolul Second Thomas se află la aproximativ 200 de kilometri de Insula filipineză Palawan şi la peste 1.000 de kilometri de cea mai importantă insulă chineză cea mai apropiată, Hainan.

În aprilie, o navă aparţinând Pazei de Coastă chineze a tăiat calea unei nave de patrulare filipineze, Malapascua, la bordul căreia se aflau jurnalişti, în apropiere de Second Thomas.

O echipă AFP se afla la bordul altei nave a Pazei de Coată filipineze şi a asistat la aproape o coliziune.

Comandantul Malapascua, Rodel Hernandez, a acuzat că nava chineză s-a apropiat la mai puţin de 45 de metri de nava sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.