Mii de opozanţi ai certificatului sanitar obligatoru la muncă - care a intrat în vigoare vineri - s-au mobilizat în întreaga Italie, înaintea unor manifestaţii în marile oraşe, şi au ridicat baraje la intrarea în porturi şi depozite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sectorul transportului ş logisticii urmează să fie foarte afectat de aceste acţiuni.

În transportul rutier, până la 30% dintre cei 900.000 de şoferi, mesageri şi angajaţi ai depozitelor nu sunt vaccinaţi, a declarat AFP directorul organizaţiei patronale Confetra, Ivano Russo.

Aproximativ 300 de docheri au organizat vineri un pichet de grevă la o intrare în portul Genova (nord-vest), pentru a opri camioanele să facă livrări, potrivit unui forograf AFP.

”Azi (vineri) este într-adevăr greu să descarci”, declară un şofer de TIR, Marco, în vârstă de 50 de ani, citat de agenţia italană de presă Ansa. ”Eu m-am vacinat pentru a munci”, subliniază el.

La Trieste (nord-est), ”portul funcţionează” în pofida unei manifestaţii a peste 6.000 de opozanţi, a dat asigurări preşedintele regiunii Friuli-Venezia Giulia, Massimiliano Fedriga.

”Bineînţeles, există câteva dificultăţi în anumite puncte de trecere, dar funcţionează”, a precizat el.

Aceeaşi constatare este valabiă la Napoli şi în porturile de la Marea Adriatică din Bari şi Brindisi.

”Cetăţeni, nu marionete”, ”Fără paşaport sanitar, fără discriminare”, se putea citi pe banderole la Trieste.

La Veneţia, reţeaua celebrelor navete fluviale ”vaporetto” funcţiona normal, dar şi transportul public la Roma sau Milano.

La Settala, în apropiere de Milano, aproximativ 30 de salariaţi împiedicau accesul într-o instalaţie a societăţii de livrări DHL.

De asemenea, un sfert dintre cei 400.000 de lucrători agricoli - italieni şi străini - nu sunt vaccinaţi, potrivit Confederaţiei agricole Coldiretti.

”La recoltarea măslinelor, cartofilor şi strugurilor pot exista câteva dificultăţi”, a declarat AFP un reprezentant Coldiretti, Romano Magrini.

1.500 DE EURO AMENDĂ

În virtutea textului adoptat de către Guvernul de coaliţie al lui Mario Draghi, orice angajat care nu a fost vaccinat anticovid sau care nu s-a vindecat recent de covid-19 este necesar să-i prezinte angajatorului proba unui test negatv pe care l-a plătt el însuşi - altfel fiind pus absent şi privat de salariu.

Un angajat care se duce la locul de muncă fără certificat sanitar riscă o amendă în valoare de 1.500 de euro.

Doi consilieri regionali din Latium, regiunea în care se află Roma, s-au închis joi seara în birou, revendicând ”dreptul de a munci”.

”Am petrecut noaptea aici. Vom continua ocuparea”, au anunţat ei vineri pe pagina de Facebook.

Peste 85% dintre italienii în vârstă de 12 ani au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19 - însă alţi până la trei milioane de italieni riscă să nu poată avea acces la locul de muncă.

Guvernul vrea ca, prin introducerea obligativităţii certificatului sanitar, să îi determine pe italienii refractari să se vaccneze.

Executivul a câşltigat în parte acest pariu, după ce 560.000 de noi permise sanitare au fost descărcate miercuri şi alte 860.000 joi.

Mario Draghi speră să limiteze astfel riscul unor focare epidemice şi să evite noi carantine în Italia, una dintre cele mai dur afectate ţări europene de pandemie, cu peste 130.000 de morţi din cauza covid-19, al cărei PIB s-a contractat cu 8,9% în 2020.

Programul vaccinării, lansat în decembrie, a condus la menţinerea unui nivel scăzut al infectărilor, iar a treia economie din zona euro urmează să înregistreze o creştere economică de 5,8% anul acesta, potrivit ultimelor previziuni FMI.

Sindicatele preferă obligativitatea vaccinării, pentru ca salariaţii nevaccinaţi să nu suporte costul testelor covid-19 - plafomat la 15 euro -, iar directorul patronatelor Carlo Bonomi aprecia joi seara, la postul Rai 1, că acest ”green pass reprezintă în prezent singurul instrument în măsură să securizeze locul de muncă”.

La Roma autorităţile se pregăteau în vederea unor noi mobilizări, în urma unor manifestaţii împotriva certificatului sanitar, sâmbăta trecută, care au degenerat în confruntări violente. O manifestaţie era prevăzaută începând de la ora locală 16.00 (17.00, ora României).

Sindicatele au îndemnat la o defilare antifascistă, sâmbătă, prin care denunţă un atac la sedul CGIL, principala confederaţie italiană, în cursul unei manifestaţii împotriva paşaportului sanitar, la 9 octombrie, imputat unei mici grupări de extremă dreapta, Forza Nuova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.