Statele Unite şi Coreea de Sud au început luni cele mai mari exerciţii militare comune din 2018 împotriva ameninţării nucleare tot mai mari din Coreea de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul este un aliat apropiat de securitate al Seulului. Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a o proteja de vecinul său care deţine arme nucleare.

Cele două ţări au desfăşurat de mult timp exerciţii militare comune pe care insistă să le descrie drept defensive, în timp ce Coreea de Nord le consideră o repetiţie înainte de o invazie.

Manevrele "Ulchi Freedom Shield” marchează reluarea antrenamentului la scară largă între forţele americane şi sud-coreene după reducerea acestora din cauza pandemiei de Covid-19 şi marchează, de asemenea, un eşec diplomatic faţă de Phenian.

Nu au fost făcute publice informaţii despre manevrele programate pentru 22 august până la 1 septembrie, dar acestea includ de obicei exerciţii care implică aviaţie, nave de război, tancuri şi zeci de mii de soldaţi.

La o întâlnire de săptămâna trecută, cei doi aliaţi au convenit să "extindă sfera şi amploarea exerciţiilor şi antrenamentelor militare comune” în faţa numărului tot mai mare de teste de rachete nord-coreene.

"Acest program va începe cu manevrele „Ulchi Freedom Shield (...) pentru a întări pregătirea comună” pentru operaţiunile militare ale celor două armate, au spus aceştia într-un comunicat comun.

Potrivit analiştilor, Coreea de Nord ar putea folosi aceste exerciţii ca pretext pentru a efectua mai multe teste.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.