Premierul Maltei, Joseph Muscat, a anunţat vineri după-amiază că până în acest moment au fost eliberaţi un număr de 109 pasageri de la bordul aeronavei Afriqiyah Airways, care a fost deturnată de un grup de susţinători ai fostului preşedinte Muammar al-Gaddafi pe aeroportul internaţional din Valletta. De asemenea, piraţii aerului au început eliberarea celor şapte membri ai echipajului, transmit Sky News şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 16:05: Premierul maltez susţine că doi piraţi ai aerului şi câţiva membri ai echipajului au rămas în aeronava deturnată

Premierul Joseph Muscat a anunţat vineri după-amiază că doi piraţi ai aerului şi câţiva membri ai echipajului au rămas la bordul aeronavei Afriqiyah Airways, care a fost deturnată de susţinătorii fostului preşedinte libian Muammar al-Gaddafi spre aeroportul internaţional din Malta. Autorităţile malteze nu au precizat numărul exact al membrilor echipajului care au rămas la bordul aeronavei deturnate, transmite Reuters.

În urmă cu câteva minute, câţiva membri ai echipajului au fost eliberaţi de la bordul aeronavei deturnate alături de 109 pasageri ai cursei Afriqiyah AIrways.

Un parlamentar libian care a discutat cu pasagerii eliberaţi a precizat că cei doi piraţi ai aerului au în jur de 20 de ani şi sunt membri ai grupului etnic Tebu, originar din sudul Libiei, de unde a decolat aeronava Afriqiyah Airways.

De asemenea, aceştia sunt înarmaţi cu grenade şi au solicitat crearea unei formaţiuni politice pro-Gaddafi.

Piraţii aerului au eliberat iniţial un grup de 25 de pasageri, care era reprezentat de femei şi copii. După o scurtă pauză, operaţiunea de eliberare a pasagerilor a continuat cu un al doilea grup de 25 de pasageri, iar apoi piraţii au început eliberarea bărbaţilor de la bordul aeronavei Afriqayah Airways.

Iniţial, autorităţile malteze au transmis că piraţii aerului au refuzat eliberarea membrilor echipajului, care urmau să fie păstraţi ca ostatici la bordul aeronavei deturnate.

Zborul Afriqiyah Airways opera o cursă internă atunci când a fost deturnat spre insula Malta, situată la 500 de kilometri nord de coasta Libiei.

Presa malteză relata că este vorba de doi piraţi ai aerului, care ar fi susţinători ai fostului preşedinte al Libiei Muammar al-Gaddafi şi care au cerut eliberarea din închisoare a fiului lui Gaddafi. 

Aeronava a decolat cu 111 pasageri şi şapte membri ai echipajului la bord. 

Pilotul aeronavei a discutat cu turnul de control al aeroportului din Tripoli, înainte de pierderea comunicaţiilor, şi a anunţat că aeronava este deturnată spre Malta.

Ultimul incident de acest fel din Malta a avut loc pe 23 noiembrie 1985, când un Boeing 737 al EgyptAir a fost deturnat către insulă. A urmat un coşmar de 24 de ore care s-a terminat cu un masacru. Şaizeci şi două de persoane au fost ucise când echipe de comando egiptene au luat cu asalt avionul.

Unul dintre cei trei piraţi ai aerului a supravieţuit şi a fost judecat, în timp ce ceilalţi doi au fost ucişi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.