Mali, Niger şi Burkina Faso au semnat, sâmbătă, un pact de securitate în baza căruia cele trei ţări îşi vor acorda asistenţă reciprocă în caz de rebeliune sau agresiune externă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mali, Niger şi Burkina Faso au suferit fiecare lovituri de stat în ultimii ani, ceea ce a tensionat relaţiile cu vecinii şi partenerii lor internaţionali.

Junta la putere din Niger a autorizat Mali şi Burkina Faso să trimită trupe în Niger în cazul unui atac, în timp ce Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a ameninţat că va interveni militar în ţară pentru a restabili ordinea constituţională.

Cu toate acestea, ECOWAS încearcă să găsească o soluţie diplomatică la criză, pentru a evita orice escaladare într-o regiune din Sahel deja zguduită de o insurgenţă jihadistă.

Mali şi Burkina Faso s-au angajat să vină în ajutorul Nigerului în cazul unui atac.

"Orice atac împotriva suveranităţii şi integrităţii teritoriale a uneia sau mai multor părţi va fi considerat ca o agresiune împotriva celorlalte", se precizează în pact, cunoscut sub numele de Alianţa Statelor din Sahel.

Textul prevede ca ţările membre ale alianţei să ajute ţara atacată individual sau colectiv, în special prin utilizarea forţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.