Malaysia a convenit să abolească pedeapsa obligatorie cu moartea şi să o înlocuiască cu alte pedepse decise de instanţe, a declarat vineri ministrul Wan Junaidi, membru al Camerei Reprezentanţilor ţării, reînnoind un angajament făcut în urmă cu trei ani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, cabinetul a fost de acord să analizeze pedepse de substituţie pentru toate infracţiunile care implică pedeapsa cu moartea, a declarat ministrul Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Malaysia are un moratoriu asupra execuţiilor din 2018, când a promis şi că va aboli pedeapsa capitală obligatorie şi discreţionară.

Cu toate acestea, Guvernul a reevaluat decizia în 2019, anunţând că va renunţa la pedeapsa capitală obligatorie, dar va lăsa în sarcina instanţelor să decidă dacă o persoană condamnată pentru o infracţiune gravă ar trebui să fie executată.

Wan Junaidi a spus că decizia a urmat unei recomandări a unui comitet guvernamental de revizuire a pedepselor alternative, dar nu a oferit un interval de timp pentru momentul în care va iniţia procesele de modificare a legilor.

”Decizia arată prioritatea guvernului de a se asigura că drepturile tuturor părţilor sunt protejate şi securizate şi reflectă transparenţa leadershipului naţional cu privire la îmbunătăţirea sistemului juridic dinamic al ţării”, a spus el într-un comunicat.

Pedeapsa cu moartea este obligatorie pentru unele infracţiuni în Malaysia, inclusiv traficul de droguri şi crima, în timp ce legea permite, de asemenea, pedeapsa capitală pentru alte infracţiuni, la discreţia instanţei.

Ministrul Sănătăţii Khairy Jamaluddin a declarat pe Twitter că toate legile relevante vor fi modificate pentru a se adapta la schimbări.

Human Rights Watch a salutat anunţul ca fiind un pas pozitiv, dar a precizat că este important ca Malaysia să îndeplinească promisiunile.

”Trebuie să vedem că Malaysia adoptă amendamentele legislative pentru a pune în aplicare acest angajament, deoarece am mai fost pe acest drum înainte, guvernele malaysiene succesive promiţând multe în privinţa drepturilor omului, dar în cele din urmă realizând foarte puţin”, a spus directorul adjunct pentru regiunea Asiei, Phil Robertson.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.