Autorităţile malaeziene au anunţat vineri dimineaţă că atacatorii au utilizat neurotoxina VX pentru a-l asasina pe fratele vitreg al dictatorului Kim Jong-un. Această neurotoxină este inclusă pe lista armelor de distrugere în masă realizată de Naţiunile Unite, iar utilizarea ei este şi mai bizară având în vedere că Kim Jong Nam a fost asasinat pe aglomeratul aeroport internaţional din Kuala Lumpur, transmite Reuters. Autorităţile malaeziene au mai anunţat că vor căuta urme lăsate de materiale radioactive pe aeroportul din Kuala Lumpur, iar operaţiuni asemănătoare vor avea loc în mai multe zone aglomerate din Kuala Lumpur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 07:34: Autorităţile malaeziene vor căuta urme de substanţe ”radioactive” pe aeroportul din Kuala Lumpur

Autorităţile malaeziene au anunţat vineri dimineaţă că vor căuta urme lăsate de materiale radioactive pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, după dezvăluirea faptului că atacatorii au utilizat neurotoxina VX pentru a-l asasina pre Kim Jong Nam. De asemenea, operaţiuni asemănătoare vor avea loc în mai multe zone aglomerate din Kuala Lumpur, transmite Reuters.

”Vrem să verificăm toate clădirile în care ştim că au intrat suspecţii. Le vom cere experţilor de la departamentul de energie atomică să meargă în acele clădiri şi să verifice dacă mai există substanţe radioactove”, a declarat comandantul de poliţie Khalid Abu Bakr.

Este pentru prima dată când autorităţile malaeziene vorbesc despre o substanţă radioactivă.

Kim Jong Nam şi-a pierdut viaţa la începutul săptămânii trecute, după ce a fost atacat de două femei pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Acesta a decedat la doar câteva minute după ce cele două femei, o indoneziană şi o vietnameză, i-au acoperit faţa cu o cârpă îmbibată în neurotoxina VX.

Autorităţile au arestat trei suspecţi în ancheta cu privire la acest asasinat, fiind vorba de un bărbat nord-coreean şi două femei din Indonezia şi Vietnam. De asemenea, alţi şapte nord-coreeni - inclusiv un diplomat de rang înalt de la ambasada regimului nord-coreean de la Kuala Lumpur - sunt daţi în urmărire în acelaşi caz. Oficialii sud-coreeni şi americani au susţinut de la început că responsabili de asasinarea lui Kim Jong Nam sunt agenţii nord-coreeni finanţaţi de către Phenian.

Poliţiştii au precizat că probele ridicate din ochii cetăţeanului nord-coreean au dezvăluit prezenţa neurotoxinei VX. ”Alte probe sunt în continuare analizate”, a declarat comandantul poliţiei din Kuala Lumpur, Khalid Abu Bakar.

De asemenea, anchetatorii încearcă să stabilească dacă această substanţă a fost adusă de peste graniţă sau produsă în Malaysia.

Cele două femei care l-au atacat pe Kim Jong Nam şi-au spălat mâinile înainte de a părăsi aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Însă, cel puţin una dintre suspecte a suferit ca urmare a expunerii la neurotoxină, vomitând după arestare.

Neurotoxina VX este cunoscută drept cea mai toxică substanţă din lume. Neurotoxina VX este lipsită de gust şi miros, fiind ilegală potrivit Convenţiei Armelor Chimice. Însă, această substanţă poate fi folosită în scopul cercetării medicale sau farmaceutice. De asemenea, substanţa poate fi obţinută sub formă lichidă, cremă sau gazoasă. O persoana poate deceda în 15 minute dacă absoarbe o cantitate însemnată de neurotoxină VX. În 2015, autorităţile au descoperit urme de gaz sarin şi de neurotoxină VX într-un centru de cercetare militară din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.