Şefa social-democraţilor suedezi Magdalena Andersson a fost realeasă premier luni - în urma unei alegeri şi demisii în doar şapte ore, săptămâna trecută - de către Parlament şi urmează să devină prima femeie care ocupă acest post în Suedia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magdalena Andersson, ministru al Finanţelor în exerciţiu, a fost aleasă de către deputaţi cu 173 de voturi la 101 şi 75 de abţineri.

În Suedia, un Guvern ”trece” de Parlament în cazul în care nu votează împotriva acestuia o majoritate absolută de 175 de deputaţi.

Această alegere încheie un adevărat foileton al tranziţiei puterii docial-democrate, provocat de demisia premierului Stefan Löfven, la începutul lunii, după şapte ani de putere şi cu mai puţin de un an înaintea alegerilor legislatve din septembrie 2022.

Prezentarea noului Guvern regelui Carl XVI Gustaf, care marchează în mod oficial intrarea în funcţiune, urmează să aibă loc marţi.

Magdalena Andersson a fost alasă premier miercuri, opoziţia de dreapta i-a respins bugetul, ecologiştii s-au retras din Guvern şi apoi a demisionat, într-o zi rocambolescă.

Din cauza retragerii Verzilor, această economistă, o fostă înotătoare de performanţă, în vârstă de 54 de ani, urmează să conducă un Guvern în întregme social-democrat.

Suedia nu a avut niciodată un premier femeie de la înfiinţarea postului de premier, în 1876, spre deosebire de toate celelalte ţări nordice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.