Norvegia îşi va deschide un birou diplomatic la Chişinău, după ce până acum relaţiile cu Republica Moldova erau asigurate de la Bucureşti a misiunii diplomatice norvegiene. Anunţul a fost făcut de Ministerul de Externe al Norvegiei, care a subliniat că deschiderea unui birou separat la Chişinău reprezintă un semnal al sprijinului Norvegiei „într-un moment crucial pentru Moldova şi Europa”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Situaţia de securitate din Europa înseamnă că trebuie să ne schimbăm atenţia şi să ne reorganizăm resursele. În ultimul an, am trimis mai mulţi diplomaţi norvegieni la Kiev, Bucureşti şi Vilnius, printre altele. Acum, pentru prima dată, deschidem o misiune a serviciului extern norvegian în Republica Moldova”, a declarat şeful diplomaţiei norvegiene, Espen Barth Eide.

„Deschiderea unui birou al ambasadei este un semnal clar al sprijinului nostru într-un moment crucial pentru Moldova şi pentru Europa. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ameninţă securitatea întregii Europe. Nu există semne că războiul se va încheia curând. Atât Ucraina, cât şi Moldova vor avea nevoie de ajutorul nostru în anii următori", arată ministrul de externe al Norvegiei.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

MAE de la Oslo spune că Republica Moldova este afectată direct de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, mulţi refugiaţi trecând graniţa din Ucraina.

În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Norvegia şi-a sporit, prin urmare, în mod semnificativ sprijinul acordat Moldovei. În 2023, Moldova a primit un ajutor de peste 500 de milioane de coroane norvegiene. În plus, Norvegia a oferit 420 de milioane de coroane norvegiene pentru activităţi umanitare în Moldova de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

„Moldova va continua să primească un sprijin semnificativ din partea Norvegiei şi în 2024. Programul norvegian Nansen pentru Ucraina permite, de asemenea, acordarea de asistenţă pentru Moldova. Noul birou al ambasadei va contribui la o bună urmărire a acestui sprijin”, asigură MAE norvegian.   

„Sprijinul norvegian ajută statul moldovean să facă faţă crizei. Susţinem reformele democratice şi ambiţiile Moldovei pentru o cooperare mai strânsă cu restul Europei. Ajutorul din partea Norvegiei a permis, printre altele, plata salariilor pentru angajaţii publici din Moldova şi a ajutat la achiziţionarea de gaze înainte de iarnă”, arată diplomaţia de la Oslo. 

Un birou de ambasadă este subordonat în mod oficial ambasadorului de la o ambasadă norvegiană din altă ţară. Biroul ambasadei de la Chişinău va fi ataşat Ambasadei Norvegiei din România.

În 2023, Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat că mai multe ţări, printre care Regatul Ţărilor de Jos, Belgia, Grecia, Spania au deschis sau vor deschide în curând ambasade în Republica Moldova. La 25 ianuarie, la Chişinău a fost inaugurată Ambasada Regatului Danemarcei. Cu această ocazie, în Republica Moldova, a efectuat o vizită ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, scrie NewsMaker.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.