Guvernul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare ”implicită” a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului, conform politicii Executivului cu privire la asemenea declarţii, pentru The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul citat a răspuns astfel discursului susţinut marţi seara de liderul separatist catalan în Parlamentul regional.

Puigdemont a declarat că referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul îl consideră ilegal, îi dă mandat să declare independenţa cataloniei faţă de regatul spaniol.

Alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat copleşitor în favoarea secesiunii.

Însă mai mult de jumătate dintre alegătorii cu drept de vot nu au participat  la această consultare ilegală.

Puigdemont a cerut Parlamentului catalan să suspende efectele oricărei declaraţii de independenţă pe o perioadă de câteva săptămâni, în vederea unui dialog.

Oficialul spaniol citat a subliniat că rezultatul referendumului ilegal nu poate fi considerat valid.

Pe de altă parte, discursul preşedintelui separatist catalan în care a spus că are un mandat să declare independenţa faţă de Spania, dar în care le-a cerut parlamentarilor catalani să-l suspende timp de câteva săptămâni, a fost întâmpinat cu reacţii împărţite de cele câteva mii de susţinători separatişti adunaţi în faţa sediului Legislativului regional, în care a vorbit.

Declaraţia sa cu privire la faptul că are un mandat a fost apaludată. Susţinătorii săi au strigat sloganuri în favoarea independenţei.

Însă atunci când Puigdemont a îndemnat să se aştepte în vederea favorizării unui dialog, unii s-au oprit, iar alţii au spus ”da, da, aşa se face” şi au continuat să aplaude.

Puigdemont a îndemnat, în acest discurs, Guvernul spaniol să accepte o mediere în această criză politică.

Madridul consideră referendumul pe tema autodeterminării organizat pe 1 octombrie în Catalonia drept ilegal şi refuză să-l recunoască.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.