Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat, duminică, împotriva antisemitismului şi a revizionismului istoric, în contextul comemorării victimelor Holocaustului, la 80 de ani de la deportările familiilor de evrei de la Vel d'Hiv, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între 16-17 iulie 1942, aproximativ 13.000 de persoane au fost duse la Velodromul de iarnă, Vel d'Hiv, din Paris, înainte de a fi trimise în lagărele de concentrare din Europa. A fost cea mai mare detenţie în masă a evreilor organizată de către poliţia franceză în colaborare cu ocupanţii germani nazişti.

Macron a vorbit la inaugurarea unui memorial în oraşul Pithiviers, din centrul ţării, la aproximativ 100 km sud de Paris. Pithiviers a fost al doilea cel mai mare lagăr de tranzit şi punct de deportare din Franţa pentru evrei, după Drancy.

”Nu am terminat cu antisemitismul, este încă aici – mai puternic şi mai răspândit”, a subliniat Macron, oferind exemple de antisemitism care reies din acte teroriste, din graffiti pe ziduri, pe reţelele sociale, precum şi din dezbateri de la unele canale de televiziune.

Anterior, premierul Elizabeth Borne a declarat că ”Franţa şi-a pierdut o parte din suflet” la Vel d’Hiv. Ea a adăugat că Razia de la Velodromul de iarnă ”a mers chiar mai departe decât au cerut ocupanţii nazişti” şi despre care ”au ştiut toţi oficialii de stat”.

În discursul său, Macron a avertizat împotriva unui ”nou tip de revizionism” şi a reiterat rolul activ al Franţei în vizarea evreilor în timpul ocupaţiei.

Memorialul de la Shoah din Paris, unde se găsesc arhive despre victimele Holocaustului din Franţa, a lansat un apel pentru a contacta ultimii martori şi supravieţuitori ai Raziei de la Velodromul de iarnă.

”Trebuie să recunoaştem totul, pentru a repeta faptele”, a conchis liderul francez.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.