Preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat drept o ”porcărie funestă” limitarea numărului mandatelor prezidenţiale, care-l împiedică să candideze în alegerile din 2027 -, într-o întâlnire cu lideri ai partidelor din opoziţie, miercuri, la Saint-Denis, potrivit unor participanţi la reuniune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Macron a clacat. A spus «Să nu poţi să fii reales este o porcărie funestă». Amendarea acestui lucru printr-un referendum ar fi o uşurare generală”, a dezvăluit pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter), Jean-Luc Mélenchon, un fost candidat la preşedinţie - care nu a fost prezent la reuniune.

”Poate că a făcut o glumă pe această temă”, afirmă un participant din cadrul majorităţii macroniste.

Emmanuel Macron reacţiona la o propunere a preşedintelui Rassemblement national (RN, extremă dreapta) Jordan Bardella cu privire la o limitare la un singur mandat de şapte ani.

Şeful statului a discutat până noaptea tîrziu, cu uşile închise, cu şefii partidelor de opoziţie, atât de stânga, cât şi de dreapta.

Aceştia au cerut joi ”anunţuri” rapide ale şefului statului în vederea ”traducerii în concret” a acestei iniţiative.

Numărul mandatelor prezidenţiale în Franţa a fost limitat, printr-o reformă a lui Nicolas Sarkozy, în 2008, la două mandate consecutive.

Problema succesiunii lui Emmanuel Macron, în vârstă de 45 de ani, ales în 2017, agită tabăra majorităţii prezidenţiale franceze.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.