Un proiect de lege constituţională în vederea ”introducerii în Constituţie a libertăţii femeilor de a recurge la întreruperea voită a sarcinii (IVG)” urmează să fie trimis Consiliului de Stat săptămâna aceasta, anunţă duminică, pe reţele de socializare, preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiect urmează să fie ”prezentat în Consiliul de Miniştri până la sfârşitul anului”, astfel încât ”în 2024 libertatea femeilor de a recurge la IVG să fie ireversibilă”, scrie preşedintele Republicii, care s-a angajat la 8 martie, răspunzând unor îngrijorări create de anularea în urmă cu un an şi jumătate a unei hotărâri care garanta în Statele Unite dreptul la avort în întreaga Americă.

O universitară, Anne-Marie Le Pourhiet, specialistă în drept constituţional, aprecia joi la postul de radio France Info că această măsură este ”simbolică”.

”Este vorba despre preluarea amendamentului senatorului Philippe Bas, care nu face decât să scrie negru pe alb în Constituţie jurisprudenţa Consiliului Constituţional cuvânt cu cuvânt”, declara ea.

Prin acest gest, aprig cerut de tabăra sa, Emmanuel Macron preia pe cont propriu filosofia propunerii de lege prezentată iniţial de către şega deputaţilor Renaissance, Aurore Bergé.

”Convingerea mea ca femeie, cetăţeancă şi parlamentară este că, până la sfârşitul mandatului, Constituţia va fi modificată şi va integra dreptul la IVG”, dădea atunci asigurări această aleasă din Yvelines, susţinută la vedere de către Matignon.

Doar câteva săptămâni mai tîrziu, tabăra sa vota unanim în favoarea unui text asemănător celui propus de către Mathilde Panot din cadrul La France Insiumise (LFI), care a permis o largă adoptare în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez.

Întărit de unda verde a Palatului Bourbon, subiectul a ajuns apoi în Senat unde, în pofida tuturor aşteptărilor, majoritatea şi dreapta s-au pronunţat în favoarea constituţionalizării avortului.

Însă membrii Camerei superioare a Parlamentului francez au ţinut să sublinieze că numai ”libertatea femeii” de a recurge la avort - şi nu ”dreptul” - să fie înscris în Legea fundamentală.

Acest nou şantier constituţional deschis de către Macron se adaugă celor ale dosarelor aflate pe masă - modificarea statutului Noii Caledonii şi Corsicii şi reformarea instituţiilor.

Urmeaază se se stabilească dacă fiecare dintre aceste subiecte va face obiectul unui convocări specifice a Parlamentului reunit în Congres la Versailles sau dacă Emmanuel Macron preferă să le soluţioneze dintr-o singură lovitură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.