Emmanuel Macron împreună cu soţia sa Brigitte au început luni, la Stade de France, în prezenţa predecesorului său, François Hollande, să aducă o serie de oamgii victimelor atentatelor de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a sosit la Stade de France imediat după ora locală 9.00 (10.00, ora României), primul dintre cele zece locuri ale atacurilor, unde se desfăşoară luni o ceremonie de omagiu tăcută, în prezenţa familiilor victimelor.

Emmanuel Macron a fost primit de primarul din Saint-Denis, Laurent Russier. El a depus o jerbă în faţa plăcii comemorative, pe care figurează numele lui Manuel Dias, singurul ucis în exploziile de la 13 noiembrie în apropiere de Stade de France.

Un moment de tărere a fost ţinut, în prezenţa miniştrilor de Interne Gérard Collomb, Justiţiei Nicole Belloubet, preşedinţilor Senatului Gérard Larcher şi Adunării Naţionale François de Rugy, primarului Parisului Anne Hidalgo, preşedintei regiunii Ile-de-France Valérie Pécresse şi deputatului din Seine-Saint-Denis, Eric Coquerel.

Şeful statului şi soţia sa au dat mâna cu familiile prezente, după care au plecat cu maşina către restaurantele şi barurile pariziene care au fost ţinta atacurilor - Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Bière, le Comptoir Voltaire, la Belle Equipe şi sala Bataclan, în cadrul ceremoniilor.

La Stade de France, Le Carillon şi Le Petit Cambodge, La Bonne Bière şi Casa Nostra, le Comptoir Voltaire, la Belle Equipe şi la sala de concerte Bataclan a avut loc acelaşi ceremonial - citirea numelor persoanelor ucise, depunere de jerbe, moment de reculegere, dicuţii cu familiile victimelor - repetat în memoria celor 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Ceremoniile au început puţin după ira locală 9.00 (10.00, ora României), în prezenţa miniştrilor Internelor Gérard Collomb, Justiţiei Nicole Belloubet, preşedinţilor Senatului Gérard Larcher şi Adyunării Naţionale François de Rugy, primarului Parisului Anne Hidalgo, preşedintei regiunii Ile-de-France Valérie Pécresse şi deputatului din Seine-Saint-Denis, Eric Coquerel.

”130 DE MORŢI, NU TREBUIE SĂ UITĂM NICIODATĂ”

Aceeaşi ceremonie s-a repetat la fiecare dintre locurile atacate, Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte dând mâna cu familiile prezente.

Michaël Dias, fiul lui Manuel Dias, s-a retras, refuzând să îl salute pe şeful statului.

”Astăzi nu avem niciun interlocutor de la desfiinţarea Secretariatului de ajutorare a victimelor de către Emmanuel Macron”, a deplâns el la microfonul BFMTV.

”Realitatea este că astăzi fondul de garanţie refuză să le răspundă avocaţilor noştri (...) şi suntem cu adevărat complet abandonaţi”, a adăugat Michaël Dias.

La Paris, un perimetru de securitate împiedica aproximativ 20 de persoane să ajungă la Carillon şi Petit Cambodge.

Nu toată lumea a venit să aducă un omagiu, iar mulţi s-au trezit blocaţi, precum Miguel Fleuriot, în vârstă de 28 de ani, venit să mănânce la restaurantul din cartier.

”Am uitat că e azi”, a declarat el pentru AFP.

Tanguy Vinger, în vârstă de 17 ani, a chiulit de la liceu pentru ”a aduce omagiu victimelor”. ”Le-am uitat, eram mai mulţi anul trecut, este dezamăgitor”, îşi exprimă el regretul.

”130 de morţi, nu trebuie să uităm niciodată”, a îndemnat Manuel Valls la CNews, după care s-a alăturat omagiului. Fostul premier a îndemnat ”să nu se lase niciodată garda jos” în faţa ameninţării teroriste, declarându-se marcat ”pentru întotdeauna” de aceste atacuri.

”Nivelul ameninţării rămâne, evident, ridicat”, a confirmat Edouard Philippe la France Inter.

”Înfrângerea Daech în Irak şi Siria (...) face probabil mai dificil să se organizeze de acolo acţiuni care să ajungă la noi”, a declarat el, subliniind însă că ameninţarea internă rămâne ”foarte ridicată”.

După etapa de la Bataclan, în prezenţa grupului Eagles of Death Metal, Emmanuel Macron urma să-şi încheie comemorările în Piaţa Primăriei Arondisementului al XI-lea, unde Asociaţia familiilor victimelor Life for Paris a organizat o ceremonie care s-a încheiat cu eliberarea unor baloane, ca în 2016.

Pe 13 noiembrie 2015, Franţa a fost lovită de cele mai grave atacuri teroriste din istoria sa, revendicate de organizaţia Statul Islamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.