Statele membre NATO au semnat miercuri un protocol de aderare la Alianţa Nord-Atlantică a Macedoniei, marcând astfel un pas important în vederea intrării acestei mici ţări balcanice ca cel de-al 30-lea membru al blocul militar occidental, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această semnare permite Skopje să participe la reuniunile NATO în calitate de observator până la ratificarea protocolului aderării de către toate cele 29 de state membre.

Această ceremonie are loc după soluţionarea unui vechi conflict pe tema numelui ţării între Macedonia şi Grecia vecină, stat membru NATO.

Fosta republică iugoslavă a ajuns la un acord cu Atena anul trecut prin care îşi schimbă numele în Republica Macedonia de Nord, pentru a se distige astfel de provincia greacă Macedonia.

Schimbarea numelui urmează să aibă loc în urma ratificării de către Grecia a protocolului de aderare la NATO a Macedoniei - care urmează să aibă loc în zilele următoare.

La ceremonia de miercuri au participat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, ministrul macedonean de Externe Nikola Dimitrov şi reprezentanţi ai celor 29 de stet membre NATO.

Rusia denunţă o extindere a NATO către est, pe care consideră o ameninţare directă la adresa securităţii sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.