Ministrul David Davis a declarat luni după-amiază că Marea Britanie respectă calendarul anunţat de declanşare a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană. Anterior, premierul britanic a precizat că are de gând să declanşeze până la sfârşitul lunii martie procedura de Brexit, însă Davis nu a dorit să ofere o dată mai precisă pentru invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom fi pregătiţi până la 31 martie şi vom declanşa până la 31 martie. Când să fie înainte de această dată? Nu voi oferi niciun detaliu. Am încredere că vom respecta acea dată”, a declarat Davis.

Anterior, presa britanică a scris că miniştrii doresc să aprobe până la sfârşitul primei săptămâni din luna martie legislaţia care permite invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, pentru a permite prim-ministrului Theresa May să iniţieze pe 9 martie procedura de Brexit cu ocazia participării la întâlnirea Consiliului European din Malta.

Până în acest moment, prim-ministrul britanic a încercat să nu dezvăluie data exactă aleasă pentru a declanşa procedura de ieşirea a Marii Britanii din UE, precizând doar că va începe până la finele lunii martie procedura de Brexit.

Negocierile dintre partea britanică şi cea europeană nu se pot întinde pentru o perioadă mai lungă de doi ani, decât cu aprobarea unanimă a ţărilor membre UE.

Toţi cei 28 de lideri de guvern din ţările membre se vor întâlni începând cu 9 martie în cadrul summitului de două zile al Consiliului European, care va avea loc la Malta. Acest summit reprezintă oportunitatea ideală pentru ca premierul May să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.