Autorităţile britanice au dezvăluit că cei trei atacatori, care au intrat săptămâna trecută cu o furgonetă în mulţimea de pe London Bridge şi au înjunghiat trecători în zona Borough Market, au încercat să închirieze un tir de peste şapte tone pentru a duce la capăt atentatul terorist din capitala Marii Britanii, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, cei trei bărbaţi nu au reuşit să furnizeze detalii despre plată şi nu s-au prezentat niciodată pentru a prelua respectivul tir, folosind în schimb o furgonetă de la un magazin de unelte şi materiale de construcţii.

Anchetatorii au descoperit că atacatorii şi-au legat cuţitele de încheietura mâinii şi aveau inclusiv bombe incendiare în furgonetă. De asemenea, toate cuţitele utilizate în atac aveau o lamă de 30 de centimetri şi erau din ceramică roz.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 48 au fost rănite în urmă cu exact o săptămână, atunci când Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane şi Youssef Zaghba au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe London Bridge, înainte de a declanşa un carnagiu în Borough Market.

Reprezentanţii Scotland Yard au anunţat că au nevoie de mai mulţi martori care au asistat la atentatele de pe London Bridge.

Autorităţile britanice au cerut firmelor care închiriază furgonete să anunţe orice activitate suspectă.

Între timp, poliţiştii au arestat sâmbătă dimineaţă un tânăr în vârstă de 27 de ani, care este suspectat că pregătea acţiuni teroriste. Acesta a fost arestat în urma unui raid antiterorist, care a avut loc în cartierul est-londonez Ilford.

În timpul nopţii, un alt bărbat de 28 de ani a fost arestat de poliţiştii britanici şi acuzat de pregătirea unor acţiuni teroriste în Barking.

Poliţia Metropolitană a precizat deja că atacatorii au închiriat un apartament în cartierul Barking şi l-au folosit drept casă sigură pentru a pregăti atentatele din Londra.

În respectiva casă, autorităţile au descoperit o ediţie a Coranului, care era deschisă la o pagină ce vorbea despre martirii din Islam.

De asemenea, o percheziţie a dus la descoperirea mai multor bombe incendiare, sticle de plastic şi a unor role de bandă adezivă, obiecte folosite pentru a asambla false centuri sinucigaşe folosite de atacatori pe London Bridge.

Criminaliştii au determinat că cei trei atacatori au acţionat pe cont propriu în casa sigură din Barking.

Khuram Shazad Butt a fost identificat drept liderul celulei teroriste, acesta fiind şi cel care a închiriat furgoneta de la un magazin cu unelte şi materiale de construcţii din Romford, o suburbie situată în estul Londrei.

Cu doar două minute înainte de ora locală 22.00, furgoneta a traversat spre sud London Bridge. Însă, teroriştii s-au întors după şase minute, au traversat din noul podul şi furgoneta a făcut o manevră bruscă la capătul nordic al London Bridge.

Potrivit anchetatorilor, atentatele au început atunci când furgoneta a încălecat trotuarul şi a călcat mortal trei pietoni, înainte de a se izbi în faţa pubului Barrowboy şi Banker.

Atacatorii au sărit din furgonetă cu trei cuţite ceramice, alese de aceştia tocmai pentru a evita detectoarele de metale. Ulterior, aceştia au înjunghiat mortal cinci persoane care petreceau în restauranetele şi barurile din zona Borough Market.

De asemenea, autorităţile au primit primul apel la două minute de la declanşarea atentatelor şi au ajuns opt minute mai târziu, ucigându-i pe atacatori cu 46 de gloanţe.

Autorităţile britanice au atras atenţia asupra curajului de care au dat dovadă patru persoane, printre care se numără un medic dintr-un restaurant - care a fugit pentru a salva un bărbat rănit şi l-a transportat peste pod - un consultant de relaţii publice - care a acordat primul ajutor unui bărbat înjunghiat în ciuda pericolului - un chelner care a încercat să alunge un atacator, după ce acesta înjunghiase o femeie în spate - precum şi un poliţist în civil, care a fost înjunghiat în stomac în timp ce încerca să-i ia cutiţul unui atacator din Borough Market.

Investigaţia masivă va continua, după ce 282 de martoti din 19 ţări au fost intervievaţi şi autorităţile au lansat raiduri antiteroriste la 13 proprietăţi din Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.