Lumea „îşi ţine respiraţia” în faţa unui posibil nou test nuclear nord-coreean care ar fi o „nouă confirmare” că programul nuclear de la Phenian „înaintează cu viteză maximă”, a anunţat, joi, şeful Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică ( AIEA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Toată lumea îşi ţine respiraţia”, le-a spus Rafael Grossi reporterilor înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, „pentru că un alt test nuclear ar fi o altă confirmare a unui program nuclear care avansează într-o direcţie incredibil de îngrijorătoare”.

„Noile teste, desigur, înseamnă că îşi ajustează fin pregătirea şi construirea arsenalului. Aşa că urmărim acest lucru îndeaproape”, a spus el. „Sperăm să nu se întâmple asta, dar, din păcate, totul indică o altă direcţie”, a completat Grossi.

Seulul şi Washingtonul au avertizat în repetate rânduri că Phenianul ar putea fi pe punctul de a efectua un alt test nuclear, pentru prima dată din 2017, după o serie de lansări de rachete balistice în ultimele săptămâni. O rachetă a zburat deasupra Japoniei luna trecută, iar Coreea de Nord a susţinut separat că a efectuat exerciţii nucleare tactice.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au avertizat miercuri că un test nuclear nord-coreean va declanşa un „răspuns de forţă fără precedent”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.