Luigi Di Maio urmează să demisioneze miercuri de la conducerea Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem), aflată la putere în Italia împrenă cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), declară o sursă de nivel înalt din partid pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luigi Di Maio, care este totodată ministru de Externe, urma să se întâlnească miercuri cu ceilalţi reprezentanţi M5S în Guvern şi să-şi anunţe demisia într-o reuniune, miercuri după-amiaza, scrie presa italiană.

Această decizie nu ar urma să antreneze căderea Guvernului, însă dezvăluirea informaţiei demisiei a antrenat o creştere cu cinci până la opt procente a randamentului obligaţiunilor suverane italiene, ceea ce relevăo îngrijorare a investitorilor faţă de această nouă întorsătură în viaţa politică italiană.

Nici Luigi Di Maio şi nici purtătorul său de cuvânt nu au vrut să exprime cu privire la acest subiect.

Preşdintele Consiliului de Miniştri Giuseppe Conte a declarat că va respecta deciziile ministrului său, fără să facă alte comentarii.

Mişcarea Cinci Stele, care contestă clasa politică tradiţională italiană şi constrângerile bugetare europene, a obţinut 33% din voturile exprimate în alegerile legislative din 2018, în urma cărora a format un Guvern împreună cu Liga (extrmă dreapta) lui Matteo Salvini.

În urma deciziei Ligii de a pune capăt acestei coaliţii, vara trecută, M5S a încheiat o nouă alianţă guvernamentală cu Partidul Democrat.

Popularitatea sa a scăzut puternic în ultimele alegeri şi este creditată în sondaje cu 15% din intenţiile de vot.

Un semn al unor disensiuni profunde în M5S este faptul că mişcarea a pierdut peste 30 de parlamentari de la începutul legislaturii. Unii dintre ei au demisionat, iar alţii au fost excluşi, iar plecarea lor a lăsatGuvernul cu o majoritate foarte mică în Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.