Londra a anunţat că vrea să înfiinţeze o misiune de protecţie maritimă împreună cu europenii la Golful Persic, în urma imobilizării de către Iran a unui petrolier care naviga sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom încerca de-acum să înfiinţăm o misiune de protecţie maritimă condusă de către europeni, pentru a susţine o traversare sigură atât a echipajelor, cât şi a corgoboturilor în această regiune vitală”, a anunţat luni ministrul britanic de Externe în fafaţ deputaţilor deputaţilor.

El a subliniat că vrea ca această operaţiune să fie operaţională ”cât mai rapid posibil”.

Această măsură ”nu face parte din politica Statelor Unite de presiune maximă asupra Iranului, pentru că noi rămâmnem hotărâţi să păstrăm acordul nuclear iranian”, a precizat ministrul.

Relaţiile între Teheran şiWashington s-au deteriorat după retragerea unilaterală americană, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 care limitează programul nuclear iranian.

Anunţând o prezenţă internaţională sporită la Golful Persic, Jeremy Hunt a explicat că a luat această decizie ”cu inima grea” şi că Londra ”nu caută confruntarea”.

Este vorba, a explicat ministrul, despre protejarea ”libertăţii de navigaţie, păstrând în minte faptul că o cincime din petrolul mondial, un sfert din gazul natural lichefiat (...) trec anual prin Strâmtoarea Ormuz”.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Rabii, a declarat luni că confiscarea petrolierului ”este o măsură legală”, necesară în vederea ”asigurării securităţii regionale”.

”ESCALADARE”

Această criză intervine într-un context foarte delicat pentru britanici, deoarece premierul britanic Theresa May, care nu a reuşit să pună în aplicare Brexitul, pleacădin funcţie miercuri. Ea a prezidat o reuniune interministerială de criză luni pe tema problemei iraniene.

Succesorul său urmează să fie cunoscut marţi - fără vreo surpriză este vorba despre fostul primar al Londrei, un fost ministru de Externe, Boris Johnson.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif s-a grăbit să dea asigurări că ţara sa ”nu vrea confruntarea” cu viitorul probabil premier britanic.

”Este foarte important ca Bors Johnson să înţeleagă, atunci când intră la numărul 10 pe Downing Street, că Iranul nu vrea confruntarea”, ci ”relaţii normale (cu Regatul Unit), pe baza respectului reciproc”, le-a declarat şeful diplomaţiei iraniene unor jurnalişti la Managua.

La rândul său, Jeremy Hunt a discutat duminică cu omologii săi francez şi german, cu care a convenit că ”securitatea trecerii unor nave prin Strâmtoarea Ormuz este o prioritate absolută a ţărilor europene”, potrivit Foreign Office.

”Noi nu vrem o escladare suplimentară”, a declarat luni ministrul german de Externe Heiko Maas.

Proprietatea unui armator suedez, petrolierul Stena Impero a fost imobilizat vineri de către Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, pe motiv că nu ar fi respectat ”codul maritim intrnaţional”, o versiune respinsă de către britanici.

Nava şi cei 23 de membri ai echipajului acesteia sunt reţinuţi în largul portului Bandar Abbas, în sudul Iranului.

Imobilizarea navei a avut loc la doar câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului, un teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea unui petrolier iranian, Grace 1. Acest petrolier, suspectat că vrea să livreze ţişei Siriei - ceea ce Teheranul neagă -, încălcând sancţiuni europene, a fost imobilizat la 4 iulie de către forţe britanice.

ÎNTREBĂRI MILITARE

Imobilizarea Stena Impero şi neputinţa britanicilor de a o împiedica au relansat în Regatul Unit o dezbatere pe tema puterii sale militare.

”Nu există vreo îndoială cu privire la faptul că (reducerea) taliei Marinei Regale (Royal Navy) din 2005 - care a scăzut de la 31 de fregate şi distrugătoare la 19 ăn prezent - a avut un impact asupra capacităţii noastre de a ne proteja interesele peste tot în lume”, a subliniat la BBC contraamiralul în retragere Alex Burton.

Unii se întrebau, de asemenea, despre pertinenţa confiscării Grace 1, o operaţiune care - potrivit ministrului spaniol de Externe Josep Borrell - ar fi avut loc ”la cererea” Statelor Unite.

”La ce dracu' se gândeau politicienii şi oficialii britanici care i-au dat undă verde?”, se întreba editorialistul Patrick Cockburn, un specialist în orientul Mijlociu, în The Independent.

”Cred ei cu adevărat că iranienii nu se răzbună din cauza a ceea ce consideră o gravă escaladare în războiul economic american împotriva lor?”

În aşteptarea implementării misiunii de protecţie maritimă, Guvernul britanic a trimis un al doilea distrugător, HMS Duncan, care urmează să sosească în regiune până la 29 iulie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.