Uniunea Europeană (UE) nu a primit nicio propunere ”realistă” de la Londra în vederea ieşirii din impasul Brexitului, a declarat lunii premierul irlandez Leo Varadkar, care l-a primit pe omologul său britanic Boris Johnson, care începe săptămâna aceasta o nouă înfruntare în forţă cu Parlamentul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se înţeleagă asupra moduluii de a menţine deschisă frontiera în Irlanda după Brexit.

”Plasa de securitate” irlandeză ”rămâne un element esenţial al acordului retragerii, până se găseşte o alternativă”, a subliniat Varadkar, primindu-l pe Boris Johnson la discuţii cu privire la Brexit.

”Suntem deschişi unor alternative, însă ele trebuie să să fie realiste (...). Noi nu am primit vreo propunere în acest sens până în această zi”, a spus el.

Boris Johnson vrea să scoată din acordul retragerii negociat de către predecesoarea sa Theresa May această dispoziţie care prevede ca, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranzilie, Regatul Unit să rămână în întregime într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE. Acest lucru ar împiedica regatul să poate o politică comercială independentă.

”PROUCERE DE IDEI”

Liderul britanic s-a arătat mai optimist, dând asigurări că Guvernul său va ”produce idei”.

Însă el şi-a reiterat totodată hotărârea de a ieşi cu orice preţ din clubul european la 31 octombrie, din cauza riscului de a provoca o ”pagubă permanentă” încrederii britanicilor în democraţie, în urma referendumului prin care s-au pronunţat în proporţie de aproape 52% în favoarea Brexitului, în 2016.

”Eu nu spun că putem face orice azi, dar cred că un acord poate fi găsit până la 19 octombrie”, la Consiliul European, a declarat el.

Boris Johnson se opune aprig oricărei noi amânări a Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie şi amânat deja în două rânduri.

În vederea reuşitei strategiei sale cu privire la Brexit, liderul - privat de-acum de majoritate parlamentară - vrea să-i convngă luni pe deputaţii foarte reticenţi să voteze în favoarea unor alegeri anticipate, după o serie de înfrângeri în Parlament, care se opun voinţei sale de a părăsi UE fără acord de divorţ.

El riscă să dea greş.

Este puţin probabil să obţină majoritatea de două treimi necesară în vederea convocării unui scrutin -, pe care vrea să-l organizeze la 15 octombrie - atunci când deputaţii se vor pronunţa, luni seara târziu, înaintea unei suspendări, săptămâna aceasta, a Parlamentului până la 14 octombrie.

Opoziţia preferă ca mai întâi să se asigure că un ”no deal” nu va avea loc, întrucât un asemenea scenariu ar antrena reimpunerea taxelor vamale şi ar putea crea penurii de alimente şi medicamente.

În pofida negărilor Executivului, opoziţia se teme că Boris Johnson ar putea sfida legea adoptată săptămâna trecută cu susţinerea deputaţilor conservatori rebeli, care-l obligă să solicite la Bruxelles o amânare pe o perioadă de trei luni a Brexitului, în cazul în care nu obţine un acord al ieşirii până la 19 octombrie.

Această poziţie l-ar pune în ilegalitate, potrivit unor experţi.

Textul urmează să primească luni aprobarea reginei Elizabeth a II-a, ultima etapă necesară intrării sale în vgoare.

”NU” FRANCEZ

Alegeri care să-i permită lui Boris Johnson să se relanseze - aflat în scădere după excluderea fără precedent din Partidul Conservator, al cărui şef este, a 21  de deputaţi rebeli şi dezertarea altui deputat la Partidul Liberal Democrat (lib-dem).

Sâmbătă, el a primit o nouă palmă, prin demisia unui nume greu din Guvernul său, ministrul eurofil al muncii Amber Rudd, după ce a fratelui său, jo Johnson, în numele ”interesului naţional”.

Aceste înfrângeri nu par să aibă ecou la urnă. Potrivit unui sondaj YouGov publicat în Sunday Times, Partidul Coservator s-ar clasa pe primul loc, cu 35% din voturi, devansând cu 14 puncte procentuale Partidul Laburist.

Alte sondaje recente arată o distanţă mai mică între cele două partide, însă dau în frunte tot Partidul Conservator.

Orice nouă amânare este necesar să fie aprobată în unanimitate de celelalte 27 state membre UE, iar franţa nu pare, pentru moment, coninsă.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves le Drian a avertizat că, în ”circumstanţele actuale”, ar spune ”nu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.