Guvernul britanic a acuzat vineri Iranul că a transmis ameninţări cu moartea la adresa jurnaliştilor iranieni stabiliţi în Regatul Unit şi din acest motiv l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Iranului, a anunţat şeful diplomaţiei britanice James Cleverly, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”L-am convocat astăzi (n.r. vineri) pe însărcinatul cu afaceri iranian, după ce jurnaliştii care lucrează în Marea Britanie au primit ameninţări cu moartea din partea Iranului”, a scris pe Twitter ministrul britanic de Externe James Cleverly.

”Nu tolerăm ameninţările sau intimidarea din partea unor state străine împotriva persoanelor care trăiesc în Marea Britanie”, a adăugat el.

Anunţul Londrei vine după ce un canal de televiziune în limba persi din Londra - Iran International - a anunţat la începutul acestei săptămâni că doi dintre jurnaliştii săi care lucrează în Marea Britanie au primit ameninţări cu moartea din partea Gărzilor Revoluţionare (armata ideologică a Teheranului).

Potrivit grupului care deţine canalul, amploarea ameninţărilor a determinat poliţia londoneză ”să îi informeze oficial pe cei doi jurnalişti că aceste ameninţări reprezintă un risc iminent, credibil şi semnificativ la adresa vieţii şi a familiilor lor”.

Iran International a relatat despre protestele care se desfăşoară în Iran de la moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, care a murit la trei zile după ce a fost arestată în Teheran de către poliţia pentru moravuri, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar al Republicii Islamice, ce impune în special femeilor purtarea voalului. Protestele au fost reprimate în mod sângeros, soldându-se cu aproximativ două sute de morţi, conform datelor furnizate de un ONG cu sediul în afara Iranului. Zeci de jurnalişti au fost arestaţi şi în ţară.

La rândul lor, autorităţile iraniene acuză Londra de găzduirea acestor canale persane care îi sunt ostile şi care transmit demonstraţiile. Teheranul a precizat, miercuri, că Londra încearcă să destabilizaze Republica Islamică şi că este ”evident” implicată în ”propaganda” pro-protest.

La începutul lunii octombrie, Ministerul iranian de Externe l-a convocat pe ambasadorul britanic la Teheran pentru a protesta faţă de ”amestecul Ministerului britanic de Externe în afacerile interne ale Iranului”.

Anunţul convocării însărcinatului cu afaceri al Iranului vine în timp ce poliţia britanică a anunţat vineri că a pus în aplicare un ”plan de protecţie” vizînd o campioană iraniană la lupte care locuieşte în Scoţia, Melika Balali, care a primit şi ea ameninţări explicite, conform spuselor sale, din partea autorităţilor iraniene.

Melika Balali, în vârstă de 22 de ani, care militează pentru drepturile femeilor în Iran de când a părăsit ţara în urmă cu un an, şi-a exprimat public sprijinul pentru protestatarii iranieni.

”Au încercat să afle unde locuiesc şi cu cine mă antrenez”, a spus ea într-un interviu difuzat joi de BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.