Locuitorii din capitala ucraineană, Kiev, au fost nevoiţi să stea la coadă pentru apă după ce rachete ruseşti au lovit luni instalaţii cheie din întreaga ţară, transmite BBC. 80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri, mai precizează sursa citată. Primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o actualizare de seară, primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică. Treisprezece persoane au fost rănite în atacurile din întreaga ţară, a declarat Ucraina. Rusia a declarat că atacurile au vizat sistemele de control militar şi energetic ale Ucrainei şi că toate ţintele au fost lovite.

Acestea au fost parţial ca răspuns la un atac asupra unei nave de război ruseşti în weekend, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin.În actualizarea sa de seară, armata ucraineană a declarat că a doborât 45 din cele 55 de rachete care au fost lansate.

Din motive de securitate, lumii exterioare i se arată rareori distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei de către atacurile aeriene ruseşti. Oficialii ucraineni spun că acest lucru se face pentru a evita împărtăşirea de informaţii care ar putea fi folosite în viitoarele atacuri, inclusiv locaţiile lovite - sau potenţial ratate.

Însă consecinţele loviturilor de luni erau vizibile peste tot. În mai multe regiuni au fost introduse întreruperi de energie electrică în mod continuu. Ucrainenii în general au fost îndemnaţi să reducă ceea ce este deja un consum de energie electrică "extrem de frugal", după cum a spus preşedintele Volodymyr Zelensky.

În Kiev, iluminatul stradal a fost oprit, iar troleibuzele au fost înlocuite cu autobuze convenţionale. Cozi lungi au fost observate în tot oraşul, locuitorii făcând cozi pentru a colecta apă de la pompe, după ce propriile rezerve au fost întrerupte. Se spune că până la 80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri. Ulterior, Zelensky a declarat în discursul său de seară că se lucrează în continuare la reconectarea gospodăriilor la serviciile de alimentare

. Rusia nu are rachetele necesare pentru a distruge "voinţa ucraineană de a trăi", a adăugat el într-un mesaj sfidător.

În afară de capitală, alte zone afectate de lovituri au fost Lviv, Dnipropetrovsk, Harkov şi Zaporizhzia. În total, 18 instalaţii - majoritatea generatoare de energie - au fost lovite de rachete şi drone în 10 regiuni, au declarat oficialii ucraineni.

Una dintre rachetele interceptate de apărarea aeriană a Ucrainei a aterizat într-un oraş de frontieră din Republica Moldova, provocând pagube la case, dar fără victime, potrivit autorităţilor din ţara vecină. Ulterior, Republica Moldova a declarat că un angajat al ambasadei ruse din Chişinău a fost somat să părăsească teritoriul său, fără a preciza cine este persoana în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.