Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez Dong Jun, a anunţat vineri, Pentagonul, în contextul în care Beijingul a întreprins manevre militare majore în jurul Taiwanulu

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Insula, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing, este susţinută militar de Statele Unite, care se opun oricărei schimbări a statutului Taiwanului prin forţă, fără a cere însă independenţa acestuia.

Potrivit Pentagonului, Lloyd Austin se va întâlni cu amiralul Dong Jun atunci când vor participa la Dialogul Shangri-La din Singapore, între 31 mai şi 2 iunie, un summit anual pentru liderii din domeniul apărării din întreaga lume.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

China l-a acuzat, vineri, pe noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, că împinge insula spre "război", în timp ce navele de război şi avioanele de luptă chineze au înconjurat teritoriul în cadrul unor manevre militare. Washingtonul a cerut Beijingului să dea dovadă de "reţinere", declarând că "China nu trebuie să folosească tranziţia politică din Taiwan ca pretext sau scuză pentru măsuri provocatoare şi coercitive".

Manevrele, denumite "Joint Sword-2024A", urmează învestirii, luni, a lui Lai Ching-te, al cărui discurs de învestitură a fost considerat de China drept o "recunoaştere a independenţei Taiwanului". Exerciţiile au început joi dimineaţă şi implică armata, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete. Ele ar trebui să dureze până vineri inclusiv, dar analiştii avertizează că ar putea fi prelungite sau reînnoite în viitorul apropiat.

Scopul lor este de a verifica "capacitatea de a prelua puterea şi de a efectua lovituri comune, precum şi de a prelua controlul asupra unor teritorii cheie", a declarat vineri Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al armatei chineze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.