Medicii chinezi au anunţat miercuri după-amiază că laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, este în stare critică şi îşi pierde treptat capacitatea de a respira neasistat, după ce a fost internat cu cancer hepatic în fază terminală într-un spital din localitatea Shenyang, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest anunţ vine la puţin timp după ce doi medici occidentali au anunţat că starea de sănătate îi permite disitentului chinez să călătorească în străinătate, pentru a primi îngrijire paliativă, în ciuda opiniei experţilor medicali chinezi, care au declarat că acesta este mult prea bolnav pentru a pleca din China.

Luni, medicii chinezi au anunţat că starea disidentului este una critică, din cauza inflamării stomacului, tensiunii scăzute şi a insuficienţei renale. De asemenea, medicii au identificat mai multe metastaze în urma unui examen RMN.

Acesta a fost condamnat la finele anului 2009 la 11 ani de închisoare pentru ”incitare la subversiune împotriva puterii de stat”, în urma unui proces extrem de controversat. Un an mai târziu, disidentul chinez a fost nominalizat cu premiul Nobel pentru Pace.

Xiaobo a jucat un rol important şi în timpul protestelor din piaţa Tianamen, care s-au terminat într-un masacru ordonat de autorităţile comuniste de la Beijing.

Mai mulţi diplomaţi, inclusiv germani şi americani, au solicitat autorităţilor chineze să-i permită disidentului să plece din ţară, pentru a primi tratament medical pentru boala terminală de care suferă. Comitetul Nobel a precizat că Liu Xiaobo reprezintă ”înainte de toate un simbol” al luptei pentru drepturile omului din China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.