Lituania a anunţat planuri pentru ridicarea unui gard de sârmă, tocmai pentru a îmbunătăţi situaţia de securitate de-a lungul frontierei cu exclava rusă Kaliningrad. Decizia autorităţilor lituaniene vine ca urmare a exacerbării tensiunilor din preajma ţările baltice, după desfăşurarea de trupe suplimentare ale NATO în regiune, în vreme ce ruşii au răspuns prin instalarea sistemului mobil de rachete Iskander în Kaliningrad, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se pare că un asemenea gard s-ar întinde pe cei 135 de kilometri de frontieră comună, de la Vistytis şi până la râul Neman. În prezent nu există nicio barieră între Lituania şi Kaliningrad.

Autorităţile lituaniene susţin că încearcă să prevină contrabanda şi orice acţiune de provocare din partea Rusiei.

Ministrul de Interne, Eimutis Misiunas, a atras atenţia asupra unei acţiune de provocare, care a avut loc în urmă cu trei ani la graniţa Estoniei. Atunci, un oficial de securitate estonian a fost reţinut de către Rusia.

În august 2015, o instanţă rusă l-a trimis în spatele gratiilor pentru acţiuni de spionaj pe Eston Kohver. Însă, cetăţeanul eston şi-a recâştigat libertatea o lună mai târziu, în urma unui schimb de prizonieri între Tallinn şi Moscova.

Lituania a fost alarmată de anexarea din urmă cu aproape trei ani a peninsulei Crimeea. Misiunas a explicat că gardul cu o înălţime de doi metri va costa aproximativ 30 de milioane de euro, iar principalele fonduri vor veni de la partenerii UE.

Guvernatorul Kaliningrad a minimizat importanţa ridicării gardului şi a susţinut că autorităţile ruse au aprobat deja mai multe acţiuni de combatere a contrabandei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.