Lira sterlină a atins luni un minim negativ-record faţă de dolar, în contextul în care anunţuri privind bugetul ale Londrei îi îngrijorează pe investitori cu privire la sănătatea finanţelor publice britanice, într-o ţară care se află deja în recesiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lira sterlină s-a depreciat la 1,0350 dolari luni, către ora 1.25 GMT (4.25, ora României), în faţa unui dolar care rezistă ca valoare de refugiu, potrivit Bloomberg.

Analişti avertizează că lira sterlină ar putea ajunge chiar la paritate cu dolarul.

Investitorii se îndepărtează de lira sterlină după ce noul ministru britanic al Finanţelor Kwasi Kwarteng a anunţat noi măsuri bugetare, prin care amestecă ajutoare masive la plata facturilor la energie şi scăderi de impozite în toate direcţiile - al căror cost vertiginos nu a fost dezvăluit.

Aceste măsuri ar urma să oblige Regatul Unit să împrumute 72 de miliarde de lire sterline în plus de pe pieţe, un lucriu care-i îngrijorează pe operatori.

Luni tendinţa era în continuare de depreciere, după ce ministrul britanic al Finanţelor a anunţat că urmează să prezinte noi măsuri suplimentare.

Acest anunţ a aruncat pieţele londoneze în abis, iar indicele FTSE s-a depreciat cu 2%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.