Liderul suprem al Iranului, ayatollah-ul Ali Khamenei, a declarat luni că planul SUA pentru a încheia conflictul dintre Israel şi Palestina prin investiţii internaţionale pentru dezvoltarea regiunii reprezintă „un complot periculos” pentru a distruge identitatea palestiniană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Acest complot periculos de a elimina identitatea poporului palestinian ... La acest lucru trebuie să existe opoziţie şi să nu îi lăsăm să elimine identitatea palestiniană cu bani”, a declarat Ali Khamenei, conform site-ului său.

Luna trecută, reprezentanţi economici reuniţi în Bahrain au evocat cu optimism, un plan de dezvoltare american al teritoriilor palestiniene, pe care liderii palestinieni îl denunţă drept o tentativă de a li se impune o soluţionare a conflictului israeliano-palestinian în favoarea Israelului

Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald trump, a propus această iniţiativă - intitulată ”De la pace la prosperitate” -, pe care a prezentat-drept ”ocazia secolului” pentru palestinieni, care se confruntă cu o criză economică cronică.
Cunoscut drept un apropiat al Israelului, Kushner i-a avertizat pe palestinieni - ai căror reprezentanţi boicotează reuniunea - că acceptarea acestui plan este o condiţie prealabilă a oricărui plan de pace.


Acest proiect promite investiţii în valoare de 50 de miliarde de dolari, pe o perioadă de zece ani, în infrastructură, turism sau educaţie şi crearea unui milion de locuri de muncă la cheie.
Însă Autoritatea Palestiniană consideră că Statele Unite agită un ajutor economic cu scopul de a-şi impune ideile cu privire la o soluţie politică şi care-i este defavorabilă.
Washingtonul a făcut deja un pas important în acest sens, recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului şi transferându-şi acolo ambasada, în timp ce palestinienii speră să facă din Ierusalimul de Est capitala Palestinie - statul la care aspiră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.