Liderul Partidului Social Democrat din Suedia, Jimmie Akesson, va sugera, în cazul în care statul vecin, Finlanda, va solicita aderarea la NATO, ca partidul său să îşi schimbe poziţia în favoarea aderării Suediei la alianţă, a declarat oficialul suedez pentru cotidianul Svenska Dagbladet, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O schimbare de poziţie a Partidului Social Democrat din Suedia ar însemna o trecere către o majoritate parlamentară în favoarea aderării la alianţă a Suediei, care a adoptat de mult timp statut neutru.

Invazia rusă în Ucraina a determinat cele două ţări să ia în considerare aderarea, deşi Suedia este mai ezitantă decât Finlanda, care împarte o graniţă de 1.300 km cu Rusia.

Guvernul finlandez a anunţat că va clarifica paşii viitori în următoarele săptămâni cu privire la o posibilă decizie de a solicita aderarea.

”Atunci, (dacă Finlanda aplică) intenţia mea este să merg la consiliul partidului cu o cerere ca să ne răzgândim”, a comunicat Svenska Dagbladet, sâmbătă, citându-l pe liderul Partidului Democrat din Suedia, Jimmie Akesson.

”Ce s-a schimbat în prezent este că Finlanda se îndreaptă foarte clar către aderarea la NATO şi există multe indicii că acest lucru s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Asta şi faptul că Ucraina, care nu este membră NATO, este complet singură, m-au făcut să mă răzgândesc”, a mai subliniat el.

Democraţii naţionalişti din Suedia au declarat luna trecută că îşi revizuiesc poziţia, după ce un sondaj a arătat pentru prima dată că majoritatea cetăţenilor suedezi sunt în favoarea aderării la NATO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.