Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat vineri noaptea că taie toate relaţiile cu Israelul, după o săptămână de violenţe, care s-au soldat cu moartea a trei adolescenţi palestinieni, generate de impunerea de noi măsuri de securitate controversate pe Esplanada Moscheilor, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abbas a explicat că această acţiune reprezintă un răspuns faţă de decizia autorităţilor israeliene de a impune noi măsuri de securitate la moscheea al-Aqsa, care reprezintă o încălcare a drepturilor credincioşilor musulmani de a vizita Esplanada Moscheilor din Ierusalim - al treilea cel mai sacru loc al Islamului.

”Eu declar, în numele conducerii palestiniene, suspendarea tuturor contactelor cu puterea de ocupaţie, până ce Israelul va anula toate măsurile luate împotriva poporului palestinian în Ierusalim şi, în special, la moschea al-Aqsa”, a declarat Abbas.

Trei adolescenţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal, iar alţi 400 au fost răniţi în urma ciocnirilor violente cu forţele israeliene din Ierusalim şi Cisiordania.

De asemenea, reprezentanţii armatei au anunţat că trei israelieni au fost înjunghiaţi mortal într-un atac asupra unei colonii, iar presupusul atacator palestinian a fost împuşcat şi rănit de către un vecin din colonia ilegală situată în Cisiordania.

Moschea al-Aqsa este situată pe Esplanada Moscheilor, care reprezintă al treilea cel mai sacru loc pentru musulmani, dar şi pentru evreii care numesc acest loc Muntele Templului.

Acest loc sacru este o sursă permanentă de conflict între cele două culturi, în special după ocupaţia israeliană din Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

În urma unei reuniuni urgente a conducerii palestiniene, Abbas a cerut autorităţilor israeliene să înlăture detectoarele de metale instalate la porţile de intrare în complexul moscheii al-Aqsa.

Mohammed Sharaf (17 ani) şi Mohammad Hassan Abu Ghannan şi-au pierdut viaţa după ce au fost împuşcaţi în două cartiere din Ierusalimul de Est, situate la o oarecare distanţă de epicentrul ultimelor tensiuni dintre palestinieni şi israelieni, care au legătură cu Esplanada Moscheilor.

De asemenea, un al treilea adolescent palestinian, identificat drept Mohammed Lafi (18 ani), a murit în Ierusalimul de Est.

Nu există informaţii clare despre cine i-a împuşcat mortal pe primii doi palestinieni, dar presa locală a relatat că Mohammed Sharaf a fost ucis de un colonist israelian din Cisiordania.

Moartea celor trei riscă să inflameze situaţia extrem de volatilă din Ierusalim, unde mii de tineri palestinieni protestează din cauza interdicţiei impuse de autorităţile israeliene cu privire la intrarea bărbaţilor sub 50 de ani pe Esplanada Moscheilor.

Ciocniri violente au izbucnit între protestatarii palestinieni şi forţele israeliene, care au utilizat gaza lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a împrăştia mulţumea. De asemenea, palestinienii au aruncat cu pietre şi alte obiecte spre forţele israeliene din apropierea zidurilor Oraşului Vechi.

Între timp, violenţe au avut loc şi la punctul de control Qaladia dintre Ierusalim şi Cisiordania.

Ultimele tensiuni au izbucnit după ce autorităţile israeliene au instalat săptămâna trecută detectoare de metale pe Esplanada Moscheilor. Decizia de instalare a detectoarelor de metale are legătură cu un atac armat lansat de trei atacatori palestinieni asupra forţelor israeliene din complexul moscheii al-Aqsa.

Doi poliţişti israelieni şi-au pierdut viaţa în urma atacului armat, care a dus la închiderea moscheii al-Aqsa pentru rugăciunea de vineri a palestinienilor din Ierusalim.

Însă, instalarea detectoarelor de metale a dus la o reacţie violentă din partea palestinienilor, care susţin că este vorba despre o încercare a forţelor israeliene de a-şi impune controlul asupra Esplanadei Moscheilor, unde securitatea este asigurată de către israelieni, chiar dacă locul sfânt aparţine Cisiordaniei.

În ultima săptămână, credincioşii palestinieni au refuzat să treacă prin detectoarele de metale şi s-au rugat pe străzile din apropierea moscheii al-Aqsa.

În ciuda presiunilor internaţionale pentru înlăturarea detectoarelor de metale, premierul Benjamin Netanyahu a decis păstrarea acestora pentru a evita pătrunderea unor persoane înarmate pe Esplanada Moscheilor.

Mii de credincioşi palestinieni s-au adunat pentru rugăciunile de vineri în jurul mai multor intrări spre Esplanada Moscheilor, dar au refuzat să intre şi s-au rugat lângă zidurile Oraşului Vechi.

”Respingem restricţiile impuse de israelieni la moscheea al-Aqsa”, a declarat marele muftiu Mohammad Hussein de la Ierusalim.

Liderii musulmani şi politicienii palestieni le-au cerut celor credincioşi să se adune pentru a protesta vineri faţă de politicile de securitate, care sunt văzute drept o schimbare ilegală a acordurilor delicate ce privesc guvernarea locurilor sfinte din Ierusalimul de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.