Liderul nord-coreean Kim Jong Un a plecat spre ţara sa duminică, cu trenul, au informat agenţiile de presă ruse, după o vizită de o săptămână în Rusia, care a inclus discuţii cu preşedintele Vladimir Putin privind o cooperare militară mai strânsă şi de altă natură, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un videoclip publicat duminică, de agenţia de presă de stat rusă RIA, l-a arătat pe Kim mergând de-a lungul unui covor roşu până la vagonul său, în oraşul rusesc Artyom, din Orientul Îndepărtat, şi luându-şi rămas bun, pe fondul unei fanfare militare.

Artyom se află la aproximativ 254 km de gara Khasan, la graniţa Rusiei cu Coreea de Nord.

Călătoria liderului nord-coreean, care îşi părăseşte rar ţara, marchează ”o nouă perioadă de glorie a prieteniei şi solidarităţii, iar cooperarea se deschide în istoria dezvoltării relaţiilor dintre RPDC şi Rusia”, a scris agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA, folosind iniţialele pentru Republica Populară Democrată Coreea.

Statele Unite şi aliaţii săi îşi fac griji cu privire la apropierea legăturilor militare dintre cei doi vecini, în timp ce Rusia continuă invazia în Ucraina, iar Coreea de Nord, un stat comunist izolat, continuă dezvoltarea rachetelor şi armelor nucleare.

Potrivit Coreei de Sud şi Statelor Unite, cooperarea militară dintre Coreea de Nord şi Rusia ar încălca sancţiunile ONU împotriva Phenianului şi aliaţii se vor asigura că există un preţ de plătit.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a numit un astfel de parteneriat militar ”ilegal şi nedrept”, afirmând că comunitatea internaţională ”se va uni mai strâns” pentru a face faţă apropierii legăturilor dintre Moscova şi Phenian, în răspunsurile scrise adresate duminică Associated Press.

Yoon se va îndrepta luni spre New York ,pentru Adunarea Generală a ONU.

Rusia a făcut tot posibilul să promoveze vizita lui Kim, lăsând indicii repetate despre perspectiva cooperării militare cu Coreea de Nord, o ţară formată în 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice.

Sâmbătă, Kim s-a întâlnit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care i-a arătat liderului nord-coreean bombardiere strategice ruse cu capacitate nucleară, rachete hipersonice şi nave de război.

Kim şi Shoigu ”au schimbat opinii constructive cu privire la problemele practice apărute în continuarea consolidării coordonării strategice şi tactice, a cooperării şi a schimbului reciproc între forţele armate ale celor două ţări şi în domeniile apărării şi securităţii lor naţionale”, a scris duminică KCNA.

Moscova discută despre exerciţii militare comune cu Coreea de Nord, a declarat Shoigu presei ruse.

El a mers la Phenian în iulie şi a vizitat o expoziţie de arme cu Kim, unul dintre cele mai izbitoare semne ale aprofundării legăturilor până în acel moment.

În timpul călătoriei sale în Rusia, Kim a vizitat flota rusă din Pacificul maritim, echipată cu submarine nucleare strategice, printre alte nave militare, a spus KCNA, citându-l că a lăudat flota pentru contribuţia sa la pacea în regiune. Kim a fost fotografiat vizitând o cameră de control şi inspectând o navă de război.

Luna aceasta, Coreea de Nord a lansat primul său ”submarin tactic de atac nuclear”.

Oleg Kozemiako, guvernatorul regiunii Primorski din estul îndepărtat al Rusiei, i-a oferit lui Kim o vestă antiglonţ şi şase drone produse în regiune, a relatst agenţia de presă RIA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.