Liderul Hezbollah din Liban, al cărui partid schimbă focuri de armă cu Israelul de mai multe luni pentru a susţine mişcarea palestiniană Hamas, a declarat miercuri că Israelul este prea slăbit pentru a lansa un război împotriva Libanului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Armata israeliană este epuizată (...) pe frontul de nord, în Cisiordania şi Gaza", a declarat liderul mişcării islamiste, Hassan Nasrallah, într-o alocuţiune televizată.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce Israelul a lansat raiduri aeriene tot mai adânc pe teritoriul libanez împotriva poziţiilor deţinute de puternica Hezbollah, sporind ameninţarea unui război deschis.

"Acest inamic şi societatea acestui inamic dau semne de oboseală", a continuat el, afirmând că armata israeliană "nu are efectivul necesar" pentru a lansa un război împotriva Libanului.

În special, el a acuzat din nou armata israeliană că impune "cenzura mediatică" asupra numărului real de soldaţi ucişi în schimburile de focuri cu gruparea sa pro-iraniană.

În Israel, potrivit armatei, zece soldaţi şi şapte civili au murit în violenţele transfrontaliere care au început după atacul fără precedent al mişcării islamiste Hamas pe teritoriul israelian.

În Liban, cel puţin 322 de persoane au fost ucise, majoritatea combatanţi Hezbollah, şi cel puţin 56 de civili, potrivit unui bilanţ al AFP.

Schimbul constant de focuri de armă, care iniţial s-a limitat la zonele din apropierea frontierei, a provocat, de asemenea, strămutarea a mii de persoane în sudul Libanului.

Marţi, aviaţia israeliană a efectuat raiduri asupra regiunii Baalbeck din estul Libanului, la aproximativ 100 km de frontiera israeliano-libaneză, ucigând doi membri ai grupării pro-iraniene.

La rândul său, Hezbollah a anunţat că a lansat aproximativ o sută de rachete asupra poziţiilor militare israeliene.

"Rezistenţa a descurajat până în prezent inamicul să pornească un război împotriva Libanului", a insistat Hassan Nasrallah.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat recent că un eventual armistiţiu în Gaza nu va submina "obiectivul" Israelului de a împinge Hezbollah înapoi de la frontiera de nord, prin forţă sau diplomaţie.

În nordul Israelului, zeci de mii de persoane au fost, de asemenea, strămutate în urma schimbului de focuri.

Hezbollah spune că va înceta să mai atace Israelul doar dacă va exista o încetare a focului în Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.