Liderul conservator austriac Sebastian Kurz a anunţat marţi că invită partidul de extremă dreapta FPÖ la negocieri exclusive în vederea formării unei coaliţii de guvernământ, deschizând astfel calea unei reveniri a acestei formaţiuni la putere, la 17 ani după scandalul european din 2000, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am decis să-l invit pe Heinz-Christian Strache (şeful FPÖ) la negocieri”, a declarat el într-o conferinţă de presă, subliniind că a purtat deja negocieri preliminare ”foarte constructive” cu acesta şi că speră să ajungă la un rezultat ”înainte de Crăciun, în orice caz”.

Învingător cu 31,5% din voturile exprimate în alegerile legislative anticipate de la 15 octombrie, pe care le-a provocat după zece ani de mare coaliţie cu stânga, Kurz, în vârstă de 31 de ani, a preluat, în campanie, multe teme de la FPÖ (26%), inclusiv pe tema migraţiei şi fiscalităţii.

Deschiderea negocierilor oficiale în vederea formării unei coaliţii este mult aşteptată, în contextul în care Kurz şi Strache şi-au multiplicat în ultimele zile semnalele în acest sens, în timp ce cancelarul social-democrat în exerciţiu Christian Kern, (26,9%) a anunţat că se pregăteşte să intre în opoziţie.

În cazul unui succes, negocierile guvernamentale vor marca o revenire la putere a FPÖ la 17 ani după ce a fost adus la conducere de alt conservator, Wolfgang Schüssel. Această iniţiativă a provocat, la vremea respectivă, un scandal mondial şi sancţiuni europene.

Într-un context de ascensiune a partidelor populiste şi antimigranţi în mai multe ţări europene, un asemenea scandal pare însă puţin probabil în prezent, cu atât mai mult cu cât Strache, în vârstă de 48 de ani, a acţionat în vederea unei modificări a partidului său, la conducerea căruia i-a succedat lui Jörg Haider în 2005.

Kurz, care ocupă funcţia de ministru de Externe de patru ani, a dat asigurări marţi că ”o orientare proeuropeană clară” este o precondiţie a intrării în Guvernul său.

”COALIŢIE SUSHI”

Apropierea între Kurz şi Strache a obţinut deja numele de ”coaliţia sushi” în presa de bulevard, după numele alimentului pe care şeful FPÖ i l-a servit, la trei zile după scrutin, lui Kurz într-o lungă cină privată, la domiciliul său.

Între condiţiile în vederea unei intrări în coaliţie, FPÖ a anunţat că va cere Ministerul de Interne, un protofoliu suvernist pe care nu l-a deţinut în 2000. Strache a transformat totodată într-o prioritate ”securizarea frontierelor”, ”democraţia directă à la  Elveţia” şi ”oprirea islamizării”.

”Avem puncte de acord şi puncte în care poziţiile noastre diferă”, a anunţat Kurz marţi, fără să intre în detalii.

Liderul conservator - care urmează să devină cel mai tânăr lider din lume - a dat asigurări în presa israeliană că o ”toleranţă zero” faţă de antisemitism este o ”condiţie prealabilă clară” în vederea intrării în Guvernul său.

Perspectiva unei reveniri la putere a FPÖ - un partid fondat de către fişti nazişti - provoacă însă îngrijorarea Comunităţii Israeliene (IKG) din Austria.

Preşedintele IKG Oskar Deutsch l-a rugat luni pe Kurz să renunţe la o alianţă cu această formaţiune. ”Că lupul naţionalist îmbracă o piele de oaie albastă (culoarea FPÖ) nu-i schimbă natura, ci doar aparenţa”, a apreciat el.

Comitetul Mauthausen, o organizaţie de deportaţi care a întocmit o listă cu o serie de derapaje antisemite şi xenofobe recente imputabile cadrelor FPÖ, a considerat la rândul său ”incurabil” acest partid, din cadrul căruia un candidat în alegerile legislative a fost nevoit să se retragă după ce a făcut declaraţii antisemite.

Preşedintele Alexander Van der Bellen, cel căruia îi va reveni sarcina să învestească Guvernul, a avertizat că va fi deosebit de atent la orientarea proeuropeană a viitorului Executiv.

El a subliniat totodată că îşi rezervă dreptul să analizeze alcătuirea Guvernului, la fel ca predecesorul său Thomas Klestil, care a refuzat în 2000 doi miniştri propuşi de FPÖ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.