Liderii UE s-au întâlnit marţi pentru a treia zi consecutivă de negocieri privind funcţiile cheie ale blocului european, în contextul în care nu există indicii că neînţelegerile s-ar putea rezolva prea curând, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un bloc european din ce în ce mai fragmentat, liderii încearcă să găsească un echilibru între afilierile politice, diferitele interese ale diferitelor regiuni şi o lipsă a femeilor în poziţiile importante.

Unii lideri au adormit din cauza oboselii luni dimineaţă, în timpul dezbaterilor care s-au încheiat după ce Italia şi statele est-europene l-au respins ferm pe socialistul Frans Timmermans pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Deşi Timmermans ar avea destulă susţinere pentru a fi nominalizat conform regulilor UE, opoziţia din partea Italiei, Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Slovaciei trebuie luată în calcul pentru a evita tensiuni în viitoarele voturi.

Guvernele din estul Europei nu îl apreciază pe Timmermans după ce acesta le-a criticat în numeroase rânduri, în poziţia sa de vicepreşedinte al Comisiei Europene, pentru încălcarea statului de drept.

„Totul este în aer. Orice e posibil. Acum o luăm de la zero”, a afirmat un diplomat UE.

Preşedinţia Comisiei Europene, deţinută acum de Jean-Claude Juncker, reprezintă cel mai important post dintre cele cinci care sunt în joc.

Ajungând la Bruxelles marţi, premierul ceh Andrej Babis a declarat: „Pentru noi, Timmermans este inacceptabil”.

Mateusz Morawiecki, omologul său polonez, se aştepta ca discuţiile să fie „foarte dificile”.

Însă premierul finlandez Antti Rinne a declarat că întâlnirile de luni după-amiaza dintre mai mulţi lideri vor fi suficiente pentru a se ajunge la un acord.

Este foarte neobişnuit ca un astfel de summit să dureze trei zile iar aceasta este deja a treia încercare de a găsi candidaţi pentru funcţiile cheie.

Inabilitatea de a găsi un compromis atrage criticile naţionaliştilor anti-sistem şi subminează imaginea UE, în contextul unor provocări externe multiple precum cele din partea SUA, Rusia, China sau Iran.

În afară de funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, care monitorizează bugetele statelor şi propune noi legi, alte funcţii importante care trebuie ocupate sunt cele ale preşedintelui Parlamentului European, reprezentant pentru afacerile externe, preşedintele Băncii Central Europene şi preşedintele Consiliului European.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.