Liderii Grupului celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări s-au angajat, luni, să coopereze pentru a reduce schimbările climatice, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică pentru cetăţenii lor, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat publicat de Germania, care prezidează G7 în acest an, liderii au subliniat necesitatea de a accelera o ”tranziţie energetică curată şi echitabilă” care să pună capăt arderii combustibililor fosili fără a provoca o creştere bruscă a şomajului.

Comunicatul a menţionat un acord de anul trecut între mai multe naţiuni bogate şi Africa de Sud, care ar permite ţării să primească ajutor pentru a pune capăt dependenţei puternice de cărbune şi pentru a intensifica utilizarea energiei regenerabile. Parteneriate similare sunt în curs de negocieri cu alte ţări în curs de dezvoltare.

Limbajul prudent al comunicatului – care se referă la necesitatea ”reducerii treptate a cărbunelui fără întrerupere” – reflectă preocupările în special ale Indiei, unul dintre semnatari, care se bazează, de asemenea, puternic pe acest combustibil fosil foarte poluant.

În plus, liderii G7 au susţinut provizoriu ideea unui ”club climatic” global. Noţiunea, care este susţinută de cancelarul german Olaf Scholz, ar presupune ca statele care convin asupra unor obiective ambiţioase de poluare să fie scutite de tarifele comerciale referitoare la climă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.