Liderii europeni se vor întruni vineri la Berlin pentru a discuta cu preşedintele american Barack Obama despre o posibilă extindere a sancţiunilor economice impuse împotriva Rusiei pentru finanţarea insurgenţei pro-ruse din estul Ucrainei, precum şi pentru anexarea peninsulei Crimeea. De asemenea, pe agenda de discuţii ar fi şi sancţiuni pentru raidurile aeriene din Siria, potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre liderii europeni care ar urma să fie prezenţi la Berlin se numără Angela Merkel, Francois Hollande, Theresa May, Matteo Renzi şi Mariano Rajoy. De asemenea, întâlnirea are loc la doar o săptămână după victoria surprinzătoare în alegerile prezidenţiale americane a lui Donald Trump, care a susţinut public reluarea relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Rusia.

Retorica miliardarului republican a trezit noi temeri în rândul liderilor europeni cu privire la posibilitatea abandonării regimului de sancţiuni internaţionale, care a fost introdus în urmă cu doi ani de către Washington şi Bruxelles.

Un reprezentant guvernamental german a declarat că planul liderilor europeni este de a aproba o listă de sancţiuni europene împotriva Rusiei. 

Actualele sancţiuni economice ar urma să expire la finele lunii ianuarie 2017.

Însă, există temeri reale că Donald Trump va adopta o direcţie contrară sancţiunilor economice internaţionale imediat după instalarea sa la Casa Albă. Prin urmare, liderii europeni se vor folosi de întâlnire pentru a primi asigurări din partea lui Obama, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu miliardarul republican la Casa Albă.

”Suntem într-o situaţie cu adevărat critică. Trebuie să prevenim o situaţie în care UE acceptă o nouă listă de sancţiuni, ca apoi acestea să fie abandonate de următorul preşedinte SUA”, a declarat sursa guvernamentală germană sub protecţia anonimităţii.

Barack Obama a încercat să le dea asigurări aliaţilor SUA că viitorul ocupant de la Casa Albă va menţine relaţiile bilaterale, inclusiv cele din cadrul NATO.

Liderii europeni se tem că ruşii vor utiliza perioda dinainte de inaugurarea lui Donald Trump pentru a lansa o nouă ofensivă în Siria şi Ucraina. Două surse diplomatice au explicat că situaţia din Siria ar putea să apară pe agenda de discuţii de la Berlin.

”Siria va fi cu siguranţă pe agendă”, a spus una dintre surse, care a vorbit despre raidurile aeriene organizate de militarii ruşi de pe portavionul Amiral Kuzneţov asupra rebelilor din Siria.

Luna trecută, liderii europeni au condamnat Rusia pentru bombardarea civililor din Alep.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.