Liderii europeni şi-au început de vineri pelerinajul la Roma, în speranţa că o vizită în leagănul unităţii ar putea să reaprindă cumva vigoarea din tinereţe a Uniunii Europene, care sărbătoreşte în acest weekend şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma - considerat piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul luxemburghez a avertizat că următorii ani ar putea să fie marcaţi de mai puţină unanimitate, în vreme ce grupuri de naţiuni europene vor încerca să-şi avanseze propriile interese în anumite domenii, deşi se vor confrunta cu rezistenţa altor state UE.

Până atunci, liderii europeni sărbătoresc sâmbătă şase decenii de la semnarea unei legături solemne la Roma, care a puz bazele unei unităţi economice între cele şase ţări fondatoare: Belgia, Luxemburg, Olanda, Franţa, Italia şi Republica Federală Germania. 

Aceste principii ale unităţii s-au extins la 28 de state europene, dar acum Marea Britanie se pregăteşte să se retragă dezamăgită din Uniunea Europeană.

Cel mai mare eşec din istoria de şase decenii a blocului comunitar este programat pentru săptămâna viitoare, atunci când premierul britanic va declanşa în mod formal procedura de retragere a ţării din UE.

Premierul May a ales să stea departe de evenimentele din acest weekend, în timp ce pregăteşte ultimele detalii ale invocării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Papa Francisc a explicat că este timpul ca blocul comunitar ”să aibă grijă de acele boli care vin inevitabil cu vârsta şi să găsească noi modalităţi de reorientare a UE. Însă, spre deosebire de oameni, blocul comunitar nu se confruntă cu o îmbătrânire inevitabilă, ci cu posibilitatea unei noi tinereţe”.

În Capela Sixtină, liderii europeni s-au pozat alături de suveranul pontif în faţa unei fresce a lui Michelangelo cu ”Judecata de Apoi”.

În urmă cu şase decenii, puţini îşi puteau imagina că se va discuta despre moartea UE.

Timp de mulţi ani, blocul comunitar s-a îndreptat spre o ”uniune din ce în ce mai apropiată” din punct de vedere economic şi politic. Acum, unele ţări membre caută disperate o relaţie care permite locuirea separată, dar împreună pentru valorile Europei.

Summitul de la Roma ar putea să devină un moment de cotitură în ceea ce priveşte reorientarea blocului comunitar spre un drum mai practic al unor alianţe parţiale pe o serie de aspecte cheie.

”Mai bine am avea o uniune cu două viteze, decât un capăt de drum şi nicio viteză. Atunci când o ţară spune că nu vrea, eu pot să spun foarte bine, dar nu mă bloca pe mine şi lasă-mă să merg mai departe cu ceilalţi”, susţine premierul luxemburghez, Xavier Bettel.

UE a dovedit în trecut că este mai puţin decât unită atunci când trebuie să ia decizii cheie pe probleme precum moneda euro şi zona Schengen. O Europă cu două viteze ar permite în schimb ţărilor membre să meargă înainte şi spre ideea de unitate, fără să fie blocate de alte naţiuni ceva mai rezervate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.