Reprezentanţii liberal-democraţilor au sugerat joi noaptea că mica formaţiune parlamentară ar avea probleme să participe la formarea unei coaliţii de guvernare, după lovitura de imagine cauzată de guvernarea în perioada 2010-2015 alături de conservatorii fostului premier David Cameron, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tim Farron a fost extrem de clar. El a spus că nu va exista niciun pact, nicio negociere şi nicio coaliţie. Ne-am ars degerele în ultima coaliţie, nu trebuie să vă spun eu asta. Îmi este foarte greu să văd cum Tim Farron ar putea să-şi încalce promisiunea”, a declarat fostul lider liberal-democrat Menzies Campbell.

Primele exit-poll-uri sugerează că liberal-democraţii vor obţine 14 mandate, care sunt absolut necesare pentru formarea unei coaliţii de guvernare de către laburiştii lui Jeremy Corbyn.

Un alt reprezentat al liberal-democraţilor s-a arătat ceva mai radical în declaraţii, susţinând că nu va exista niciun pact şi nicio coaliţie de guvernare, sugerând un posibil blocaj politic în Camera Comunelor.

Potrivit exit-poll-urilor, conservatorii vor pierde majoritatea pe care o deţineau înainte de convocarea alegerilor parlamentare şi dizolvarea Parlamentului.

Laburiştii au cele mai multe şanse să reprezintă o opoziţie puternică în timpul negocierilor de Brexit, având în vedere că-şi doresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

De asemenea, aceste rezultate înseamnă că laburiştii ar putea să încerce formarea unei coaliţii de guvernare alături de liberal-democraţi - care s-au retras din mai multe circumscripţii pentru a întări poziţia stângii - şi naţionaliştii scoţieni, care se opun ieşirii din UE şi vor să câştige independenţa Scoţiei.

Exit-poll-urile nu sunt întotdeauna corecte şi trebuie să amintim eşecul uriaş al acestora în timpul referendumului privind poziţia Marii Britanii în UE.

George Osborne şi-a exprimat neîncrederea în posibilitatea ca conservatorii să rămână la putere, sugerând un blocaj politic extrem de real dacă exit-poll-urile se dovedesc reale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.