Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit marţi în Turcia pentru a discuta despre deschiderea unor culoare maritime în vederea unei facilitări a comerţului cu cereale la Marea Neagră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lavrov urmează să se întâlnească cu omologul său turc Mevlüt Cavusoglu.

La cererea ONU, Turcia şi-a propus ajutorul la o escortare a unor convoaie maritime din porturi ucrainene, în pofida faptului că există mine, unele descoperite în apropierea coastei turce, după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

În centrul acestor negocieri se află posibilitatea ca Ucraina - un actor major pe piaţa mondială a cerealelor - să-şi exporte recoltele, blocate în prezent în porturi.

”Avem un acord cu Ucraina, care ne va livra (la un preţ) cu 25% maimic decât cel al FOB”, cursul pieţei care integrează preţul la destinaţie, a anunţat ministrul turc al Agriculturii Vahit Kirisci.

Ucraina a făcut acest gest pentru a mulţumi Turciei, potrivit ministrului turc.

”Rusia şi Ucraina au amândouă încredere în noi”, a declarat Vahit Kirisci, citat marţi de mai multe ziare turceşti.

”Negocierile continuă”, a anunţat el.

”Ucraina îşi apără în prezent porturile comerciale cu mine” şi se teme că va fi atacată de Rusia dacă le retrage, subliniază ministrul turc al Agriculturii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.