O alianţă condusă de kurzi în Siria a declarat că decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage trupele americane va permite ISIS să îşi revină, scrie BBC. Un comunicat al Forţelor Democrate Siriene (SDF) avertizează că această decizie va lăsa alianţa prinsă între „părţile ostile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump şi-a anunţat decizia miercuri, susţinând că gruparea teroristă ISIS a fost învinsă. Totuşi, aliaţi importanţi şi unii politicieni americani au contestat decizia. Parteneriatul SUA cu SDF a jucat un rol important în eliminarea ISIS. În jur de 2.000 de soldaţi americani se află în regiunea kurdă din nordul Siriei.

În comunicatul SDF se avertizează că retragerea ar „afecta negativ” campania anti-ISIS şi va permite grupării „să îşi revină”. SDF precizează că decizia SUA va avea consecinţe „periculoase” pentru stabilitatea regională şi va crea „un gol militar şi politic, (...) lăsând soldaţii SDF prinşi între părţile ostile”.

Turcia a anunţat că va lansa o operaţiune militară împotriva miliţiei kurde YPG – principala forţă din SDF – pe care o consideră grupare teroristă.

Susţinerea SUA faţă de SDF a tensionat relaţiile între Ankara şi Washington. Pentagonul a anunţat că va începe perioada de tranziţie spre „următoarea fază a campaniei” pentru a elimina ISIS dar nu a oferit mai multe detalii. Trump, care a promis de mult că va retrage trupele SUA din Siria, a anunţat pe Twitter că este timpul ca soldaţii americani să se întoarcă acasă după „victoriile lor istorice”.

În ultimele luni, oficiali americani de rang înalt şi-au multiplicat avertismentele împotriva unei retrageri precipitate, care ar lăsa cale liberă în Siria aliaţilor regimului lui Bashar al-Assad, şi anume Rusia, marea rivală a Statelor Unite, şi Iranul.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul, informat în avans de Statele Unite, va studia consecinţele unei retrageri americane din Siria, însă ”va şti să se apere” de eventuale ameninţări provenind de la vecinul său.

În tabăra republicană, aleşi de prim-plan şi-au exprimat regretul faţă de decizia celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Senatorul republican Lindsey Graham a apreciat că ”retragerea acestei mici forţe americane din Siria ar fi o enormă eroare, ca a lui Obama”. În opinia colegului său Marco Rubio, această decizie, luată în pofida avertismentelor ”cvasiunanime” ale militarilor, este o greşeală ”care va bântui Americani ani de zile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.